Casa 400, meest spraakmakende hotel

Horizontale tabs

Beschrijving

In studentenflat annex hotel Casa 400 is in de jaren zestig heel wat afgediscussieerd, gefeest en geprotesteerd. Tegenwoordig sms’en en what's appen studenten alleen nog maar.

Nederland kende in de naoorlogse periode een nijpend tekort aan studentenhuisvesting. Gabbe Scheltema destijds president van studentenreisbureau NBBS en Nol van Zuiden oprichter van verzekeringsbureau voor academici Pro Civibus besloten er iets aan doen. Bekend was dat in Scandinavië studentenhuizen in de zomermaanden als hotel gebruikt werden. ‘Dat kan in Nederland ook’, dachten de heren. Na een bezoek aan het hoge noorden legden ze hun voorstel voor Casa 400 aan de toenmalige ASVA-voorzitter en latere VVD-voorman Frits Bolkestein. Die was meteen enthousiast.

Stenen gooien

Na jaren waarin de financiering moest worden rondgebreid, was het in 1957 zover.  De eerste paal van het gebouw aan de James Wattstraat nabij het Amstelstation werd in de grond geslagen. Dat studenten er hun intrek konden nemen duurde nog tot 1962. Met 400 kamers was Casa het grootste studentenhuis van Nederland en tegelijkertijd het grootste hotel.

Tijdens de beginjaren van Casa in de jaren 60 was Amsterdam het epi/hippiecentrum van de wereld. Het was een tijd waarin de jeugd de morele grenzen oprekte, een tijd van toenemende welvaart en bovenal van protest: de stenen ze die jongelui naar de politie gooiden tijdens het huwelijk van Beatrix en Claus in 1966 en de bezetting van het Maagdenhuis in 1969 zijn daarvan sprekende voorbeelden.

De dubbelrol van Casa als hotel en tegelijkertijd studentenhuisvesting ging in deze roerige tijden niet altijd van leien dakje. Studenten lapten de regels menigmaal aan hun laars. Ze speelden hoog spel wanneer ze in juni hun huis tijdens de zomermaanden niet wilden verlaten. Ze protesteerden tegen de controles of de kamers wel netjes werden gehouden en vonden het maar niks dat er gescheiden afdelingen waren voor mannelijke en vrouwelijke studenten. Op de ramen plakten ze politieke leuzen, met bijvoorbeeld de tekst ‘Nixon is een moordenaar’, iets wat de directie hen nadrukkelijk verboden had te doen, maar wat natuurlijk toch gebeurde.

Studenten bouwen er hun feestjes. Toch bevond Casa zich ook relatief in de luwte. Volgens een werknemer was Casa was een dorp, een gemeenschap op zich. Men vond steeds een oplossing voor conflicten. Zo konden studenten die er echt niet in waren geslaagd vervangende huisvesting te vinden voor de zomermaanden, ‘overzomeren’.

Rustige studenten

Het nieuwe Casa 400 tegenwoordig gehuisvest aan de Ringdijk is nog altijd gedurende 8 maanden studentenhuis en zomers hotel. Toch is wel het een en ander veranderd. ‘De studenten zijn onder invloed van de prestatiebeurs een stuk rustiger geworden,’ zegt directeur Hans Vught. ‘Ook lijken ze elkaar minder op te zoeken. Ze zijn meer op zichzelf gericht, druk met hun studie of bijbaantje om  het hoofd financieel boven water te houden. Vaak komen ze binnen met een oortje in of een koptelefoon op hun hoofd. Contact met elkaar hebben ze wel. Ze mailen msn’en, sms’en en appen ze de hele dag.’

Permanent hotel

Een gedeelte van Casa 400 is nu permanent hotel. Met een restaurant, een inpandige tuin, een bar, 13 vergaderzalen en gratis Wifi is het van alle gemakken voorzien. In 2010 is het uitgeroepen tot Best Hotel Concept en behaalde ook de Gouden Green Key. Daarnaast heeft Casa 400 in 2011 de HotAm Award gewonnen voor het meest spraakmakende hotel van Amsterdam. 

 

Bezoek

Adres

Eerste Ringdijkstraat 4 020 665 1171
1097 BC Amsterdam

Tags

Reageren