Gijsbert Fontein Verschuir

Gijsbert Fontein Verschuir was lange tijd burgemeester van de stad Alkmaar. Hij regeerde met ijzeren vuist, maar heeft ook veel betekent voor zijn woonplaats.

Gijsbert's carrière begon in 1788, toen hij tot het stadsbestuur toetrad na een benoeming van stadhouder Willem V. Enkele jaren later werd de Bataafse Republiek uitgeroepen. Gijsbert bleef gedurende de Republiek en de Franse tijd de Oranjes altijd trouw. Koning Willem I benoemde hem in 1815 dan ook als één van de vier burgemeesters van Alkmaar, en Gijsbert nam zitting in de Tweede Kamer. Later benoemde Willem I hem ook nog tot lid van de Eerste Kamer. De kersverse burgemeester vestigde zich in het monumentale Huize Egmont.

Op de troon

De Tweede Kamer besloot in 1824 tot hervormingen in het burgemeesterschap. Alkmaar zou nog maar één burgemeester hebben en dat werd Gijsbert. Vanaf nu had hij de touwtjes in handen. Tegenspraak werd door de burgemeester niet geduld en diegenen die binnen het gemeentebestuur tegen zijn plannen in gingen werden genadeloos zwart gemaakt in hogere kringen.

Maar die connecties in hoge kringen hadden ook zo hun voordelen voor de stad. Gijsbert had altijd het belang van Alkmaar op het oog en kon zo veel goed doen. Zo is het aan hem te danken dat het Noordhollands Kanaal niet langs maar door de stad loopt. Ook begon hij aan een programma van openbare werken.

Op 2 januari 1838 overleed de autoritaire burgemeester. Ondanks de belangrijke rol die hij had gespeeld voor zijn stad, werden er weinig tranen om hem gelaten.

Functie / titel:
burgemeester, parlementariër
Geboorte- en sterfdatum:
13 October 1764 to 2 January 1838
Plaats geboorte:
Franeker
Plaats sterven:
Alkmaar
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Alkmaar
Persoonscategorie:

Tags

Do culture your way

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0