Den Haag - Hotel des Indes

Horizontale tabs

Beschrijving

Op de plaats waar enige tijd een museum voor Koning Willem II heeft gestaan, is in 1858 een Stadpaleis gebouwd voor W.D.A.M. Baron van Brienen van de Groote-Lindt en Dortsmunde. Deze baron was in die tijd adviseur van Koning Willem III en woonde op Clingendael. In die tijd lag Clingendael ‘relatief ver’ van het centrum. De gasten van de baron van buiten de stad moesten een flinke afstand afleggen van het in 1847 geopende station Hollands Spoor naar het landgoed. Ook voor de inwoners van Den Haag was het een aardig ritje met de koets.

Een badkuip en speciaal voetbad

Door een Stadspaleis aan het Voorhout te bouwen behoren die reizen tot het verleden. De eerste steen werd gelegd op 1 april 1858. In juni 1859 was het klaar voor bewoning. Iedere etage had  een badkamer met badkuip en speciaal voetbad.

Koetsen

De baron bezat tien paarden en daarnaast een zgn. Landau-koets, bijna tien kleinere koetsen alsmede een pony-wagen. Bewoners van die tijd zeiden dat het verkeer op het Voorhout met de komst van Van Brienen verdubbelde. Koetsen konden naar binnen rijden, zodat de baron bij slecht weer droog uit kon stappen. Er was tevens een open binnenplaats. Waar thans bar en restaurant te vinden zijn, bevonden zich de koetshuizen en de stallen. Er waren privé-verblijven, ruimten voor de bedienden en een prachtige balzaal.

Paleis wordt hotel

Hoewel het huidige hotel aan de buitenzijde nog steeds erg lijkt op het Paleis, is het wel vele malen groter. In de afgelopen 150 jaar hebben diverse uitbreidingen plaats gevonden. Na het overlijden van de baron in 1863 kwam het in het bezit van zijn zoon Arnold, maar vier jaar later werd het pand verkocht. Het paleis kwam in handen van hotelier Paulez die het aan zijn dochter schonk. Samen met haar man Friedrich Wirtz maakte ze er een hotel van.

Elegance

Het paleis onderging een vier jaar durende verbouwing en werd op 1 mei 1881 geopend door Prins Frederik, de oom van koning Willem III. Des Indes gold toen al als een hotel met verfijnde elegance. De beginjaren brachten veel overdadige feesten en exclusieve banketten. Het hotel had ook moeilijke tijden, maar toen er in 1899, op initiatief van tsaar Nicolaas II, in Den Haag de eerste vredesconferentie werd gehouden, zorgde de komst van vele regeringsleiders en diplomaten voor een aanzienlijke opleving.

Een gigolo

In 1896 volgde C.F. Haller directeur Wirtz op, en in 1914 werd deze opgevolgd door mevrouw M.F. Haller-Rey en haar Monegaskische broer Jean-Jacques Rey. De Eerste Wereldoorlog gooide echter roet in het eten, en het hotel ging bijna ten onder. In 1918 werden de aandelen voor 1.250.000 gulden door de Nederlandsche Uitvoer Maatschappij (N.U.M.) overgenomen, die een kantoor in het gebouw wilde vestigen. Op instigatie van burgemeester J.A.N. Patijn werd het stadspaleis echter (met een kleine winst: 85.000 gulden) verkocht aan de Nederlandse Staat, zodat het pand als hoogwaardig hotel kon blijven bestaan. Rey werd als manager aangesteld.

Des Indes heeft altijd geprobeerd vooruitstrevend te zijn. Zo had in 1900 al iedere kamer een directe telefoonverbinding met de receptie, en overal waren wastafels met koud én warm stromend water. In 1902 werd er een hydraulische lift gebouwd die werkte op de druk van de duinwaterleiding. In 1925 had het hotel een primeur in de vorm van een gigolo. In die tijd was het slechts een danser die de ongetrouwde dames vermaakte; pas later werd het imago van de gigolo negatief.

Paul Kruger, President Roosevelt en Josephine Baker

In Hotel Des Indes hebben vele beroemdheden geslapen, waaronder buitenlandse staatshoofden, zoals Paul Kruger, Aristide Briand, President Roosevelt, Eisenhower, Churchill en Montgomery. Josephine Baker huurde een complete kamer voor haar huisdier, een aap.  Op 23 januari 1931 overleed de beroemde balletdanseres Anna Pavlova in het hotel Des Indes. Enkele maanden later, tijdens de feestviering rond de 73e verjaardag van koningin Emma, was kortsluiting in de bedrading van de versiering de oorzaak van brand. Er werd besloten meteen een extra verdieping op het hotel te plaatsen.

Duitse bezetters én joodse onderduikers

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vluchtte manager Rey naar Engeland; zijn vrouw kwam daarbij om het leven. Hotel Des Indes werd een geliefde ontmoetingsplek van de Duitse bezetters in Den Haag. Op de bovenste verdieping van het hotel hield het management van het hotel joodse onderduikers verborgen in de duiventil op het dak. Zij hebben allemaal de oorlog overleefd.

In 1971 dreigde het hotel te moeten sluiten. Minister-president Biesheuvel, die er net als Schmelzer en Tilanus bijna wekelijks at, zou er met zijn ministers voor het laatst dineren op 27 oktober 1971. Zij besloten in te grijpen en in 1972 nam Julius Verwoerdt de exploitatie ter hand. Spoedig daarna kocht Verwoerdt het onroerend goed van de Staat der Nederlanden voor 1.380.000 gulden. Onder leiding van een oude relatie van Verwoerdt, bouwcoördinator Altkemper en directeur Hans Haan, vond de jaren daarna een intensieve renovatie plaats. Het verouderde kolenfornuis in de restaurantkeuken werd vervangen, alsmede de nog nauwelijks functionerende centrale (stoom) verwarming. De totale elektrische bedrading werd vernieuwd waarna met de resterende financiële middelen de beroemde centrale hal en de kamers werden opgeknapt.

Grote renovatie

In 1979 verkocht Verwoerdt zijn aandelen in de inmiddels tot 13 hotels gegroeide en onder leiding van Gerard van der Veen staande hotelimperium aan de Britse hoteldochter van Bass Breweries, Crest Hotels. Anno 2004 telde het hotel nog 76 kamers. Sinds januari 2003 maakt het hotel deel uit van de hotelketen Starwoods Hotels & Resorts, onder de naam The Luxury Collection. In deze keten zitten ook o.a. Sheraton, Le Meridien en St. Regis. Deze hotelgroep heeft in 2005 en 2006 een volledige renovatie aan het hotel uitgevoerd, waarbij een extra verdieping is toegevoegd. De witte gevel is nu geel geschilderd. Kort voor de zomer van 2006 is het hotel weer opengegaan. Voor het ontwerp van het nieuwe interieur is de Franse binnenhuisarchitect Jacques Garcia verantwoordelijk.

Architecten: A.Roodenburg & F. Kuipers

Bouwjaar 1858, 1892 en 1930. Grote renovatie 2004 / 2005.

Bezoek

Adres

Lange Voorhout 54-56
2514 EG Den Haag gravenha
Telefoonnummer:
070-3612345

Tags

Reageren