Villa De Klughte

Horizontale tabs

Beschrijving

De vroegere villa, 'Villa Julia', werd in 1885 door de welgestelde Amsterdamse heer Leonardus Conradus Joannes Van Ogtrop gebouwd en genoemd naar zijn 3e vrouw Julia, aan de nu geheten Van Ogtropweg 2, in Wijk aan Zee. Vanaf 15 mei 1948 werd deze door de Familie Schoos als Hotel de Klughte geëxploiteerd.

Hotel de Klughte heeft haar naam te danken aan het woord klucht(e) dat door het gebruik met een 'g' een chiquer karakter kreeg. De totstandkoming van het hotel was namelijk een ware klucht(e), en wel om een tweetal redenen:

• Klucht(e) = Duinhelling (oud Nederlands):  Het hotel is gesitueerd aan de duinenrij van de Noordzeekust.
 • Klucht(e) = Toneelstuk waarin een komisch geval / lachwekkend voorval uit het dagelijks leven op grappige wijze wordt behandeld.

 
 
 
 

 

Vlak na de 2e wereldoorlog, in december 1947, wilde de heer Schoos (Sr.) in eerste instantie 'villa Julia', alleen met zijn vrouw bewonen. Hij werd gedwongen te verhuizen omdat hij zonder vergunning een woninkje had geplaatst op de duinenrij ter hoogte van de Julianaweg. De gemeente kon de heer Schoos (die oorspronkelijk een vertegenwoordiger in parfumerieën was) geen toestemming verlenen voor het bewonen van de villa met slechts twee personen, aangezien er in die tijd een enorme woningnood heerste. Om de gemeente ter wille te zijn vroeg hij toestemming om 'villa Julia' dan samen met zijn zuster en haar aanstaande echtenoot te kunnen bewonen. Ook deze aanvraag werd geweigerd! Toen is besloten, gezien de enorme huisvesting van de villa, om er 'dan maar' een hotel van te maken. De kosten voor de koop van de villa waren toen nog slechts €10.000. Na een interne verbouwing die zich in de maanden daarna voltrok met behulp van vele familieleden en vrienden was Hotel de Klughte op 15 mei 1948 een feit.


De eerste aanloop voor het opknappen werd gevoed uit een oorlogsfonds, daar het huis sterk verwaarloosd was in de oorlogsjaren. Het huis was in die tijd bezet geweest door de Duitsers, die het gebruikten als foerage voor o.a. de bevoorrading van de bunkers in Wijk aan Zee. In de begin jaren had geen enkele kamer een douche of toilet, slechts één wastafel op de gang, met koud stromend water was aanwezig! Verwarming met behulp van een gaskachel was toen alleen in kamers 12 en 22 voorhanden. Pas in de latere jaren is de bovenverdieping geschikt gemaakt voor kamerverhuur. In de jaren vijftig konden er maximaal 60 personen in ondergebracht worden!


Exact 53 jaar later, op 15 mei 2001, hebben wij (Jolanda de Keijzer & Jerry Bary) het hotel overgenomen en 'lichtjes' omgedoopt tot Hotel 'Villa' de Klughte.We hebben het authentiek historische familiehotel in zijn waarde gelaten door de monumentale uitstraling te bewaren en de innerlijke eigenschap van charme en persoonlijkheid te handhaven. Wel hebben wij de kamers in een modern jasje gestoken zodat u van alle gemakken bent voorzien. Alle kamers zijn standaard voorzien van een eigen douche, toilet, minbar, radio, 80 cm flat screen kabel TV, telefoon met ADSL, ISDN & WiFi aansluitingen en op elke kamer, kunt u zelfs uw eigen koffie of thee zetten! Verdere luxe – baden met jacuzzi’s, bidets, balkons e.d.- is afhankelijk van uw persoonlijke keuze.


Dat het in Hotel Villa de Klughte aangenaam vertoeven is, mag ook blijken uit diverse hoogstaande bezoeken van het Koninklijk Huis en het Politieke Circuit. Zo is de voormalig vooraanstaande minister van Buitenlandse Zaken en voormalig Secretaris Generaal van de NATO, Mr. Jozef Luns, diverse malen te gast geweest in Hotel de Klughte.


Maar ook Hare Majesteit Koningin Beatrix en haar vader, Prins Bernard, zijn gasten geweest in het hotel. Prins Bernard kwam graag even een heerlijk kopje koffie halen na een dag jagen in de bosrijke duinen.


Op 16 juni 1999, toen Wijk aan Zee gehuldigd werd als 'Cultureel Dorp van Europa 1999', heeft de koningin ons met veel genoegen bezocht.

Andere 'BNer’s' zoals Rafael van der Vaart & Sylvie Meis, om een paar te noemen zijn erg welkome gasten bij Hotel Villa 'De Klughte', en niet te vergeten, Robert ten Brink, die twee weken lang ons hotel had omgedoopte tot 'Hotel Roberto' voor opnames van zijn 'All you need is Love' shows!
Inmiddels zijn er ook opnames gemaakt in Hotel Villa 'De Klughte' voor andere TV series als 'Meiden van de Wit' en 'Spangen' plus films als 'De Macht van de Geschreven Woord'en 'Spoorloos Verdwenen'. Regelmatig worden er hier ook 'foto-shoots' gemaakt voor tijdschriften als 'Ariadne at Home' en 'FHM' of diverse reclame spotjes.


Het witte majestueuze huis aan de voet van Hollandse Blonde Duinen. Ofwel, ons onlangs gerenoveerde sfeervolle Hotel Villa de Klughte aan de zuidelijke duinenrij van Wijk aan Zee. Een gemoedelijk en warm hotel, waarin het familiehotel waar hartelijkheid en huiselijkheid zijn de basis van onze benadering. Idyllisch gelegen en toch slechts 200 meter van het dorpscentrum en op 5 minuten loopafstand van strand en zee, is het goed thuiskomen in Hotel Villa de Klughte.

Bezoek

Adres

v. Ogtropweg 2
1949 BA Wijk aan Zee
Telefoonnummer:
+31 (0)251374304

Tags

Reageren