150 jaar Mondriaan – De jonge Mondriaan | Museum Flehite

150 jaar Mondriaan – De jonge Mondriaan | Museum Flehite

Mondriaan is wereldberoemd geworden door zijn composities met zwarte lijnen en vlakken in de primaire kleuren. Maar aan dit resultaat ging een lange zoektocht vooraf.

De schilder begon zijn loopbaan met figuratieve portretten, bloemen en landschappen. Museum Flehite focust met de tentoonstelling De jonge Mondriaan in op deze vroege werken.

De centrale vraagstelling die de tentoonstelling draagt is: Kan in het vroege, figuratieve werk van Piet Mondriaan al enige vorm van of een vooruitwijzing naar de latere abstractie worden ontwaard?

Compositie Bomen 

Tijdens zijn kubistische fase – de jaren 1911 tot 1914 – ontdoet Piet Mondriaan zich geleidelijk van het figuratieve kader. In 1912-13 komt het olieverfschilderij “Compositie Bomen” tot stand. Het is de eerste keer dat Mondriaan van ‘compositie’ spreekt, weliswaar nog gekoppeld aan het naturalistische begrip ‘boom’. Vanaf 1914 keren in de titels van zijn werken verwijzingen naar de natuurlijke verschijningsvormen niet meer terug. Zijn kunst evolueert in de loop der decennia tot de befaamde neo-plasticistische composities geschilderd in de primaire kleuren rood, geel en blauw.

Op weg naar de zuivere abstractie

Dat artistieke proces van reductie en deconstructie op weg naar de zuivere abstractie – van zulke grote invloed op de loop van de westerse kunstgeschiedenis van de 20ste (en 21ste) eeuw – is alom bekend. Maar wat gebeurde er in zijn schilderkunst van voor het ‘omslagjaar’ 1912?

Moeten we dat deel van zijn oeuvre simpelweg beschouwen als een goede vorm van traditionele laat-negentiende eeuws naturalisme? Of zijn er al moderne schilderkunstige tendensen in aan te wijzen?
Die vraagstelling zullen de samenstellers met de tentoonstelling in Museum Flehite proberen te beantwoorden.

Mondriaan 150

De tentoonstelling in Museum Flehite maakt onderdeel uit van de manifestatie Mondriaan 150, die in 2022 plaatsvindt in Amersfoort. In dit programma staan  de vernieuwingsdrang en de verbeeldingskracht van de kunstenaar centraal. Onder de titel 'Feest van Verbeelding' werken diverse culturele instellingen en organisaties aan een innovatief, inspirerend en inclusief programma.

https://museumflehite.nl/

Datum:
8 oktober 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0