2021 Cuypersjaar

2021 Cuypersjaar

In 2021 is het op 3 maart 100 jaar geleden dat Pierre Cuypers overleed (1827-1921). Zijn geboortestad Roermond heeft 2021 uitgeroepen als Cuypersjaar. Ter ere daarvan worden er verschillende activiteiten en evenementen georganiseerd. Het Cuypersjaar wordt in Roermond afgesloten met het Muziektheater Cuypers: zes voorstellingen in TheaterHotel de Oranjerie over Pierre Cuypers vader-zoon-architect.

Dr. Pierre Cuypers

Dr. Pierre Cuypers is een zeer beroemde architect, rijksbouwmeester, ontwerper en projectontwikkelaar. Hij heeft een gigantische hoeveelheid gebouwen en kerken ontworpen (in zowel binnen- als buitenland), daarnaast ontwierp hij ook meubels, interieurs en allerlei kunstvoorwerpen.
Hij hield zich niet alleen bezig met het exterieur, maar ook met het interieur van gebouwen en gebruikte hierbij vernieuwende technieken. De bekendste bouwwerken van Cuypers in Nederland zijn: het Rijksmuseum, het Centraal station van Amsterdam en het Kasteel De Haar in Haarzuilens bij Utrecht. Ook de troon in de Haagse Troonzaal is een ontwerp van hem. Vanuit zijn thuisstad, Roermond, heeft hij deze gebouwen en meer dan honderd kerken in heel Nederland en Europa gebouwd en gerestaureerd.

Roermondenaar

De invloed van dr. Pierre Cuypers, verreweg de beroemdste Roermondenaar, is op veel plaatsen in de binnenstad terug te zien. Cuypers’ bekendste gebouwen in Roermond zijn naast het Cuypershuisde Teekenschool en de sierlijke Kiosk op het Munsterplein. Hij was nauw betrokken bij de restauratie van de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk, Minderbroederskerk en bij het vernieuwen van de inrichting en vergroten van de Kapel in ’t Zand.

Cuypersbeeld

Pierre Cuypers werd op 16 mei 1827 geboren op de Hamstraat 20B in Roermond. Ter ere hiervan is er een speciale plaquette bevestigd aan het pand. Je vindt op deze straat ook speciaal gemaakte Cuypersbeeldjes terug bovenop de lantaarnpalen.
Een groot standbeeld van Cuypers staat bij ‘zijn’ Munsterkerk op het Munsterplein en is 1930 onthuld door Prins Hendrik der Nederlanden.
Er is nog een beeld van Cuypers te zien in Roermond en wel op de Markt. Rondom het Carillon, het torentje bovenop het Stadhuis, draaien beelden rond, waaronder één van Pierre Cuypers.

Munsterkerk

Een groot standbeeld van Cuypers staat bij ‘zijn’ Munsterkerk op het Munsterplein. In de periode 1864-1891 is de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk door Cuypers gerestaureerd. Het aanzicht van de Munsterkerk zoals die nu is, is ontworpen door Cuypers. Hij heeft de twee rechthoekige torens aan de voorzijde toegevoegd.

Kiosk op het Munsterplein

De sierlijke (muziek) Kiosk op het Munsterplein is een ontwerp van Cuypers uit 1880. Het is niet alleen een mooie Kiosk, maar ook een functionele kiosk met een goede akoestiek. In de weekenden van april t/m oktober en in de Kerstperiode worden hier nog steeds concerten gegeven. 

https://www.weareroermond.com/pierre-cuypers-roermond/

Datum:
1 januari 2021 / 31 december 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0