2021- Het jaar van het Brabantse kloosterleven

2021- Het jaar van het Brabantse kloosterleven

Het jaar 2021 is uitgeroepen tot Brabants Kloosterjaar. Dat vieren we met allerlei feestelijke activiteiten, boeken en publicaties, exposities, een bijzonder wandelpad langs vijftig kloosterplekken en uiteraard met speciaal gebrouwen Jubileum-kloosterbier en andere kloosterproducten.

Kijk eens rond op deze website, laat je verrassen en laat je inspireren. Want op veel plekken ben je welkom als gast voor een kort bezoek of een langere een retraite.

Jubilarissen

Het jaar 2021 is uitgeroepen tot Brabant Kloosterjaar omdat vier kloosterordes hun jubileum vieren. De norbertijnen van de Abdij van Berne, vieren dat hun orde negenhonderd jaar geleden werd opgericht. Maar ook de norbertinessen in Oosterhout, de clarissen in Megen en de kruisheren in Sint-Agatha vieren hun jubileum.

Wil je weten welke kloostergemeenschappen in jouw omgeving actief waren of nog steeds zijn? Kijk dan op de kaart hieronder en zoek het op.

Brabant telt nog 450 kloostergebouwen. De meeste plekken worden niet meer door kloosterlingen bewoond. Veel  gebouwen hebben een andere bestemming gekregen. Je kunt er bijvoorbeeld overnachten, retraites volgen, wonen of werken of er is een museum van gemaakt. Het zijn vaak fraaie, bijzondere gebouwen. Sommige zijn rijksmonument en hebben prachtige, kostbare schatten. Op de overzichtskaart vind je de meeste kloosterlocaties en wat er te beleven is.

Geschiedenis

Het kloosterleven in Brabant kent een lange geschiedenis. Al in de vroege middeleeuwen werden de kloosters in Brabant opgericht. Vooral in de twintigste eeuw kwam het kloosterleven tot volle bloei. Op veel plekken is deze geschiedenis nog zichtbaar. Brabant telt honderden voormalige kloostergebouwen.

Bijna ieder Brabants gezin heeft wel verhalen en herinneringen aan kloosterlingen. Die verhalen en herinneringen zijn niet altijd positief. Misbruik, gedwongen arbeid en ander onrecht zijn een werkelijkheid. In het kloosterjaar ontkennen we die werkelijkheid niet, maar laten we vooral de positieve betekenis van het kloosterleven voor de Brabantse samenleving zien. Die was enorm. Denk aan de bijdragen van kloosterlingen aan onderwijs, gezondheidszorg, landbouw en emancipatie.

Meer over de geschiedenis 

Ons Kloosterpad

Een mooie manier om het  kloosterleven te ervaren is al wandelend op pad te gaan. Daarom is er speciaal voor het kloosterjaar een nieuwe wandelroute gemaakt. Ons Kloosterpad is een wandelpad van 330 kilometer langs vijftig kloosters. Ons Kloosterpad kan worden gelopen in vijftien etappes van klooster naar klooster. Rondom deze vijftien vertrek- en aankomstkloosters zijn ook korte rondwandelingen uitgestippeld. Je kunt het pad vanaf 1 mei 2021 lopen.

Meer over Ons Kloosterpad

Kloosterproducten

Kloosters voorzien in hun eigen onderhoud. De verkoop van kloosterproducten is een van de manieren. Brabantse kloosters staan (wereldwijd) bekend om de vele, heerlijke biersoorten. Maar er wordt ook kloosterwijn gemaakt, kruidenthee en groentespreads. Neem een kijkje in onze Kloosterwinkel! Je vindt daar ook wat kloosters te bieden hebben aan retraites, overnachtingen, workshops, wandelingen en boeken.

Naar de Kloosterwinkel 

https://brabantskloosterleven.nl/

Datum:
1 januari 2021 / 31 december 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0