25 jaar onderweg naar het geheim van de beste wijnen

Jeanet Bruining uit Den Haag besloot na de Kweekschool niet meteen voor de klas te staan, maar zich uit te leven in vreemde talen en verder te studeren. Dat deed ze in Frankfurt, ze deed daar Pedagogiek. Na een lange loopbaan bij het Haagse onderwijsministerie begon ze 25 jaar geleden aan iets nieuws: het organiseren van wijnwandeltochten in het hele Duitse taalgebied. Dat ze getrouwd was met een Duitse beeldend kunstenaar hielp daar aan mee.

Haar onderneming, WijnWandeltochten, staat voor verrassend internationaal ondernemerschap en ontmoeting van culturen en mensen over grenzen heen. Zoiets gaat niet vanzelf. Dat ontstaat door vertrouwen en belangstelling over en weer en vooral door durf en creativiteit. In voorheen nog vaak traditionalistische, regionaal denkende streken en wijndorpen was zo’n Hollands stuk ondernemerschap bepaald niet iets alledaags!

Ontdekken van de wijn en de streek

In het 25e jaar trekken liefhebbers opnieuw door de mooiste streken en wijngaarden naar proeverijen bij bijzondere wijnboeren en ‘Kellermeister’. De Haagse Jeanet Bruining heeft met haar Wijnwandeltochten als pionier meteen een standaard neergezet: wijn proeven bij de beste en interessantste wijnboeren en het ontdekken van de smaak en cultuur van hun vak en hun streek. Dat gaat zelfs tot in de Elzas, de Pfalz, de Alto Adige tot de Wachau, Steiermark en Franken.

Het jubileumprogramma heeft de volgende inspirerende reizen:

17 mei – 24 mei naar de Pfalz, Frankfurt en de Rheingau met nieuwe ontdekkingen vanuit Freinsheim en een Jubileumproeverij van 25 jaargangen topwijnen;
21 juni – 27 juni gaat het naar grote hoogten met wijnwandelingen in Alto Adige in Zuid Tirol met een indringend bezoek aan wijnvernieuwer nummer 1 in Itali
ë, Alois Lageder;
27 juni – 4 juli weer op grote hoogte is er een tocht naar Oberbozen op de Ritten, het plateau van de Dolomieten boven Bolzano met daar een Jubileumproeverij van 20 jaargangen Sü
dtiroler topwijnen;
19 juli – 26 juli is er na jaren van middelmatigheid de Renaissance van La Route des Vins
, Elzas op zijn best;
9 augustus – 16 augustus is er een combinatie van bier- en wijntocht. In het fascinerende Franken doen ze aan Bocksbeutel en Beugelfles tegelijk. De Wijn-Franken en de Bier-Franken worden allebei opgezocht.

Cantina Tramin

Ter illustratie een aantal foto’s. Op foto 7 ziet u Willi Stürz, keldermeester van de Cantina Tramin (Alto Adige – Zuid Tirol). Hij werd in 1992 verantwoordelijk voor het maken van alle wijnen. Stapsgewijs bracht hij die wat ingedutte cantina met haar 180 leden op innovatie-koers. De boeren deden mee, want hij betaalde ze voor hun druiven naar rato van de kwaliteit. In 2003 kreeg Willi Stürz de titel van beste keldermeester van Italië. Acht jaar later riep men de Cantina Tramin uit tot beste Cantina van Europa. Op een WijnWandeltocht proef je dus gewoon top-Gewürztraminers met zo’n maker als Willi Stürz.

Op foto 7 ziet u Christian Dautel, de jongste onder de wijnboeren. Wijngidsen rekenen hem tot de beste en bekendste van Württemberg. Zijn bedrijf is nu deels biologisch-dynamisch.

Op foto 9 ziet u de wijngaarden van Tramin in Zuid-Tirol (Italië) van de Gewürztraminer excursie.

Foto 12, 13 , 14. Veel wijnbouw dankt zijn ontstaan en ontwikkeling aan de kerk en – deels na de secularisatie – aan de adel. Het Staatsweingut Meerburg aan de Bodensee, de wijngaarden op de heuvels bij het Klooster Säben en het Klooster Abtei St. Hildegrad zijn hier mooie voorbeelden van.

 Beleef het mee. U kunt nadere informatie krijgen of u aanmelden voor de tochten bij Jeanet G. Bruining.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0