2e Geelvinck Wandelconcert “The Spirit of Place” – Amersfoort op Tweede Kerstdag 2016

Op Tweede Kerstdag, maandag 26 december 2016, organiseert Museum Geelvinck het tweede Wandelconcert in de serie ‘The Spirit of Place’: een wandeling met muziek op drie historische locaties in het middeleeuwse hart van Amersfoort: met BRISK, Camerata Trajectina en Musica Amphion met klavecinisten Pieter-Jan Belder en Siebe Henstra.

Drie gidsen/acteurs begeleiden uw wandeling en vertellen over de rijke geschiedenis van Amersfoort.

Spirit of Place
Intense gebeurtenissen blijven aan gebouwen kleven en zelfs als die er ook niet meer zijn, bindt de geest van de geschiedenis zich aan de plek waar het gebeurde. Verhalen brengen de historie weer tot leven, maar in muziek kan het diepgevoelde verleden de ziel werkelijk raken.

De deelnemers aan het wandelconcert bezoeken op deze muzikale wandeling ook Museum Flehite. In de eerste toonzaal naast de ontvangsthal, waar u uw Museumkaart laat inscannen, krijgt u een indruk van de geschiedenis en ontwikkeling van Amersfoort, van Middeleeuws knooppunt van handelswegen en bedevaartsoord tot bruisend, 20ste eeuws, middelpunt van Nederland. Daar ziet u ook het imposante schilderij van Matthias Withoosuit 1671, ‘Gezicht op Amersfoort’, in het echt!

Het Gezicht op Amersfoort
In 1671 portretteerde Matthias Withoos, in opdracht van het stadsbestuur, het Amersfoort van zijn tijd. Het schilderij moest komen te hangen in het stadhuis dat toen nog op de Hof stond. De plaats die Withoos kreeg toegemeten gaf voldoende ruimte om een breed gebaar te maken van maar liefst vier en een halve meter.
Het toen nog volledig ommuurde Amersfoort laat zich in zijn volle omvang bewonderen: de Eem met de vrachtschepen ligt in de zon, net als de Koppelpoort. Daarachter ligt de stad met de belangrijkste monumenten, zoals de St.-Joriskerk en de Onze-Lieve-Vrouwetoren. Er zijn veel gebouwen afgebeeld die nu allang verdwenen zijn, maar die we nog kunnen herkennen dankzij andere oude afbeeldingen. De vele torenspitsen laten zien dat de stad in de zeventiende eeuw nog een groot aantal kloosters binnen de muren had.

Amersfoort was in die tijd welvarend. Op de voorgrond wordt tabak geteeld en in het gras voor de muur ligt textiel te bleken. De schepen aan de kade hebben vrijwel zeker van doen met de uitvoer van het beroemde Amersfoortse bier. De schilder brengt daarmee de drie belangrijkste middelen van bestaan in beeld.

Begeleiding door acteurs: Eugene Ligtvoet, Stan Lambregts en Irene Kuiper

Hoe gaat een Wandelconcert in zijn werk?

Carrousel:
Deelnemers aan het Wandelconcert beginnen op één van de drie locaties en beluisteren een concert van een half uur. Hierna wandelt u naar de volgende plek voor een concert, dat in zijn repertoirekeuze op deze locatie is afgestemd. Ten slotte komt u, als in een carrousel, aan op het derde en laatste adres voor een half uur muziek, die ook weer de ‘spirit of place’ muzikaal vertolkt. U wordt begeleidt op uw wandeling door een gids, een acteur/actrice, die u wijst op de bijzonderheden waar u bent en waar u langskomt.

Aanvang: 11.30 uur of 14.30 uur
U kiest voor een ochtend- of middagwandeling, aanvang 11.30 uur (tot 14.00) en 14.30 uur (tot 17.00 uur).
De drie locaties liggen op korte loopafstand van elkaar. De wandeling naar de volgende locatie duurt gemiddeld 5 à 10 minuten

Kaartjes bestellen:
Kaarten kunnen besteld worden via deze link.
Kunt u niet met iDeal betalen, stuur dan svp een email aan: info@geelvinck.nl of bel: 06 54 79 46 06

Bevestiging is uw deelnamebewijs:
U ontvangt van Museum Geelvinck een retourmail met de bevestiging, waarop de aanvangstijd en uw startlocatie staan vermeld.

Let op: De uitdraai van deze bevestiging is uw deelnamebewijs: vergeet niet die mee te nemen!
Wij sturen u geen apart ticket toe.

Wat kost een kaartje?
Deelname aan het Wandelconcert kost € 45 p.p. (regulier)
Museumkaarthouders krijgen korting en betalen € 35 p.p. (kortingstarief)

Culinair arrangement:
Wandelen maakt hongerig. Restaurant Spui bereidt voor de deelnemers aan het Wandelconcert een speciaal culinair arrangement voor, bestaande uit een rijk belegd en mooi opgemaakt broodje of een maaltijdsalade, een soepje en kopje koffie/thee of fris, voor €15. (ook vegetarisch). U kunt van dit lunch-arrangement gebruik maken, na afloop van de ochtendronde, om 14.00 uur; of vóóraf uw middagronde, die start om 14.30 uur. Neemt u daarvoor wel ruim de tijd, u wilt uw eerste concert niet missen!

Locaties en adressen:
– De Xaverius kerk, Het Zand 29, 3811 GB Amersfoort
– De Mannenzaal, Westsingel 47, 3811 BB Amersfoort
– Museum Flehite, Westsingel 50, 3811 BC Amersfoort
– Restaurant Spui, Westsingel 48, 3811 BB Amersfoort

Wandelconcert en Museumkaart
Het idee van een ‘Wandelconcert’ door een historische binnenstad in Nederland, is ontworpen door Museum Geelvinck, in nauwe samenwerking met Musica Amphion, Camerata Trajectina en BRISK en wordt ondersteund door Museumkaart.

Datum:
26 december 2016
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0