365 PLANTS / 365 BIRDS / 365 INSECTS | Casco Art Institute

365 PLANTS / 365 BIRDS /  365 INSECTS | Casco Art Institute 

Casco Art Institute en het Hartwig Art Production | Collection Fund 2020/21 presenteren met trots 365 PLANTS door de Nederlandse kunstenaar Mariëlle Videler in het Travelling Farm Museum (TFM) depot in Leidsche Rijn. 365 PLANTS is een kunstwerk dat deel uitmaakt van een doorlopend project bestaande uit 365 BIRDS / 365 PLANTS / 365 INSECTS

Mariëlle Videler werkt met verschillende media en maakt installaties, tekeningen, objecten, video’s en performances. Vanuit de overtuiging dat alle organismen dezelfde waarde hebben, creëert Videler een pad langs de texturen van de wereld.

Denkbeeldige reizen 

Videler verkent een nieuwe, intensieve wijze van voelen, waarnemen en handelen en identificeert zichzelf als een reiziger die fysieke, maar bovenal denkbeeldige reizen maakt. De afgelopen tien jaar heeft Videler uitgebreid onderzoek gedaan naar de kennis, ideologie en ambacht van Inheemse culturen, zoals de Kogi van Colombia en de Inuit van Groenland.

Abel Rodrígues 

Het idee voor het langetermijnproject 365 BIRDS / 365 PLANTS / 365 INSECTS kwam voort uit een ontmoeting met kunstenaar en plantenexpert Abel Rodrígues (ook bekend als Mogaje Guiju) in zijn huis in Bogotá in 2016. Toen Videler een van Rodrígues’ kleurrijke tekeningen zag op de plek waar hij werkt, realiseerde ze zich ten volle dat Rodrígues zijn oorspronkelijke habitat – het in de Amazone gelegen sociaal-ecosysteem op de Igaraparaná rivier – belichaamt en dit deelt via zijn werk. “Kennis huist in je canasto”, zei Rodrígues tegen haar: in je borstkas, samen met je hart. 

Eigenaardige planten

365 PLANTS is het resultaat van een jaar-lange verzameling eigenaardige, haast buitenaardse planten. Videler heeft deze niet gemaakt door naar bestaande planten te kijken of deze in te beelden, maar door intuïtief te werk te gaan met een kleine schaar, zwarte inkt en papier, om de plant zo langzaam tot leven te voelen komen. In de tentoonstelling lijken de fragiele papieren planten te zweven rond een grote muur die door de kale grijze ruimte snijdt en zo spelenderwijs inspeelt op de ligging van het TFM depot in Leidsche Rijn Centrum. Gebruikmakend van directe en elementaire technieken – tekenen, snijden, inktwassen – verkent Videler een nieuwe zintuiglijke manier van voelen, waarnemen en handelen. Ze verbindt zich dagelijks steeds dieper met de wereld om zich heen. In deze tentoonstelling deelt ze een denkbeeldige posthumane realiteit met de bezoeker.

Essay Plant Day 

Naast de installatie is er een essay van de kunstenaar, getiteld Plant Day, beschikbaar die inzicht biedt in de gebeurtenissen van het dagelijks leven die voortvloeien uit het maken van deze gedetailleerde en delicate werken. Plant Day volgt het door mensen beïnvloede verhaal en grimmige lot van een magnolia oom in een achtertuin en de toegewijde interventie van de kunstenaar. Het verhaal van de magnoliaboom bepaalt de tijdelijkheid en het gezichtspunt van die dag en Videler accentueert het verhaal met anekdotische observaties en interpretaties van wat haar omringd – van kunsthistorische verwijzingen tot haar rituele, belichaamde praktijk in haar Artist House. Ze erkent de menselijke en niet-menselijke details die elke dag kleuren en die uiteindelijk haar artistieke praktijk bepalen.

Bezoek de website voor meer informatie over het werk van Mariëlle Videler: www.mariellevideler.nl

De presentatie van 365 PLANTS in Leidsche Rijn Centrum is een samenwerking met Travelling Farm Museum – een depot van kennis en vaardigheden voor ecologisch en veerkrachtig leven – en omarmt het ‘cyborg’-karakter van exposeren in het Leidsche Rijn-winkelcentrum dat is gebouwd op eeuwenoud agrarisch erfgoed.

Beeldbeschrijving: Mariëlle staand, naar ons toegekeerd met haar rug, terwijl ze papier snijdt in plantvormen. 365 PLANTEN, 23.10.2020 – 22.10.2021, detail van de installatie. Credits: Mariëlle Videler

Deze tentoonstelling is in depot van het Travelling Farm Museum (Winkelcentrum Leidsche Rijn Centrum, Hof van Bern 33, 3541 DD Utrecht), donderdag t/m zondag van 12.00–18.00.

Van 6 november tot en met 19 december 2021.

https://casco.art/nl/ 

Datum:
6 november 2021 / 19 december 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0