600 jaar Elizabethsvloed, de kracht van het water | Biesbosch Museumeiland

600 jaar Elizabethsvloed, de kracht van het water | Biesbosch Museumeiland

Speciale thematentoonstelling over de kracht van het water. Eeuwenlang wordt Nederland bedreigd en gevormd door overstromingen. In 1421 ontstaat hierdoor zelfs de enorme binnenzee die Biesbosch gaat heten.

In deze tentoonstelling ter ere van 600 jaar Sint Elisabethsvloed vertellen wij over de feiten en fictie van het ontstaan van de Biesbosch. Aan de hand van een tijdlijn door het hele museum worden de overstromingen door de eeuwen heen zichtbaar gemaakt. Rijkswaterstaat en HWBP laten zien hoe Nederland zich beschermt en voorbereid op eventuele overstromingen in de toekomst.  

Feit of fictie?

De Sint Elisabethsvloed vond plaats in de nacht van 18 op 19 november 1421. Aanvankelijk zouden honderdduizend mensen zijn verdronken. Maar in de Grote Waard woonden maar 10 tot 15.000 mensen. Later sprak met van 2000 slachtoffers. Maar dat getal blijkt ook niet te kloppen. Wat is er nu eigenlijk waar? Een baby in een mandje kwam in de Dordrecht terecht. Een poes hield het wicht in balans. Maar ook Kinderdijk claimt het kindje! Kon het mandje eigenlijk wel in die richting weg dobberen, of? Wat is waar en wat niet?

Niet vechten tegen het water, maar er mee leven!

Al eeuwenlang zijn er overstromingen in Nederland. En al die tijd is ons land bezig om zich te beschermen tegen de gevolgen. In de tentoonstelling wordt getoond hoe Rijkswaterstaat en het Hoogwaterbeschermingsprogramma zorgen voor droge voeten. Maar wat kunnen we verwachten van de toekomst? Hoe gaan we om met water in de komende jaren? 

Thematocht ‘600 jaar Sint Elizabethsvloed’, de kracht van het water 

Speciale vaartocht over het ontstaan van de Biesbosch. Bij de vaartocht is toegang tot de tentoonstelling '600 jaar Sint Elisabethsvloed, de kracht van het water' inbegrepen. Boek hier je combi tickets.

https://biesboschmuseumeiland.nl/

Datum:
19 november 2021 / 30 november 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0