70 jaar Vrolijk Weekblad Donald Duck

70 jaar Vrolijk Weekblad Donald Duck  

Dit jaar bestaat de Nederlandse Donald Duck zeventig jaar. Ter ere van Het Vrolijkste Weekblad van Nederland is in het MoCA een overzicht te zien van meer dan 30 tekenaars die in die zeventig jaar voor Donald Duck werkten. 

De Nederlandse Donald Duck is al vanaf de jaren zeventig één van de grootste en belangrijkste producenten van Disney-materiaal. Nog steeds valt de Donald Duck wekelijks in een oplage van 200.000 bij lezers op de deurmat.  

Vanaf het eerste begin

Niet alleen voor de verschillende non Disney series die er in de loop der jaren in hebben gestaan (van Olie B. Bommel tot Douwe Dabbert en Van Nul Tot Nu), maar ook van covers, verhalen en rubrieken die vanaf het eerste begin in Nederland werden gemaakt.

Per decennium wordt de ontwikkeling van het ‘Vrolijke Weekblad’ getoond.

Speciale aandacht is er voor Carl Barks; de Amerikaanse ‘Duck-Father’. Hij creëerde heel Duckstad met al zijn excentrieke personages zoals Dagobert Duck en Guus Geluk. Voor het eerst in Nederland zijn originelen van zijn hand te bewonderen.

 Eén van de grootste producenten

De Nederlandse Donald Duck is al vanaf de jaren zeventig één van de grootste en belangrijkste producenten van Disneymateriaal. Toen begin jaren zestig de Amerikaanse productie afliep, werd het stokje overgenomen door landen als Italië, Duitsland en Denemarken. En dus ook in Nederland.

In de laatste decennia is de eigen productie voor Donald Duck, Katrien Duck, Donald Duck Extra en alle pockets en speciale albums opgelopen tot vrijwel 100%. Het is wat het weekblad al die jaren fris en eigentijds heeft gehouden en waardoor het ondanks de teruglopende verkoopcijfers van alle tijdschriften tot één van de grootste publicatiesuccessen van ons land mag worden gerekend. Met een wekelijkse oplage van ruim 200.000 exemplaren, die door meerdere gezinsleden gelezen wordt. 

Kom kijken en genieten

Aan de hand van tentoonstellingspanelen met uitgebreide toelichting op de afbeeldingen en talloze originelen wordt een overzicht gegeven van een belangrijk deel van de Nederlandse cultuurgeschiedenis.

Maar liefst meer dan 50 originelen van meer dan 30 striptekenaars zijn te bewonderen.

Dit zal een groot publiek aanspreken en zeer veel bezoekers trekken waarvoor de tentoonstelling één groot feest der herkenning zal zijn voor jong en oud.

Voor kinderen is er een speciale speurtocht door het museum te volgen en wat te denken van een leuke foto zittend op de Donald Duck zitzak.

Via onderstaande bestelknop kun je de luxe hardcover tentoonstellingscatalogus bestellen.

BESTELLEN 

https://www.museumofcomicart.nl/

Datum:
4 juni 2022 / 30 oktober 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0