80 jaar Toonder Studio’s | Museum of Comic Art

80 jaar Toonder Studio’s | Museum of Comic Art

De Toonder Studio’s, 80 jaar geleden opgericht door Marten Toonder, was een bedrijf dat strips, (teken)films en reclame-uitingen produceerde tussen 1942 en 2010.

De tentoonstelling gaat over de stripafdeling van de Studio’s, met extra aandacht voor het maakproces van de strips. De bekendste door de Studio’s gemaakte strip is waarschijnlijk de Tom Poes-strip zoals hij in de Donald Duck stond. Vele tekenaars en schrijvers bedachten en maakten stripreeksen zoals Panda, Kappie en Koning Hollewijn.

Er worden meer dan 200 originele tekeningen getoond van veel bekende striptekenaars, waarvan de meeste nog nooit als origineel te zien zijn geweest.

The greatest Dutch Comic portfolio

Stripkenner Rob van Eyck stelde met behulp van Toonder-expert Willem Feltkamp, een uniek overzicht samen uit het werk van de Toonder Studio's. '80 Jaar Toonder Studio's', toont het werk van de stripafdeling met extra aandacht voor het maakproces van deze strips.

Het bekendste beeldverhaal is waarschijnlijk de Tom Poes-ballonstrip zoals hij in de Donald Duck stond. Maar ook aan de Marten Toonder's krantenstrip met de avonturen van Tom Poes en Olivier Bommel werkten vele studiotekenaars mee.

Hoogtijdagen

In de hoogtijdagen van de Studio had iedere krant en ieder tijdschrift wel een eigen Toonderstudio-strip, van Gerrit Stapel en Thé Tjong-Khing's Student Tijlloos' in het Algemeen Dagblad en Jan van Haasteren en George Mazure's 'Horre, Harm en Hella' in De Telegraaf tot Piet Wijns kinderstrip 'Puk en Poppedijn' in het Christelijk Damestijdstrift Prinses, tot de psychedelische strip 'Plankton' van Per Lygum in de KRO-gids Studio.

Eigen carrières

Uit de Toonder Studio's is een groot aantal tekenaars voortgekomen die een eigen carrière hebben opgebouwd, onder wie Hans Kresse, Dick Matena, Piet Wijn, Fred Julsing, Jan Kruis, Thé Tjong-Khing, Jan van Haasteren en Willy Lohmann.

Wie al dit schitterende werk (en nog veel meer) in levenden lijve wil zien, kan komen genieten in het MoCA.

Via onderstaande bestelknop kun je de luxe hardcover tentoonstellingscatalogus bestellen.

BESTELLEN

https://www.museumofcomicart.nl/

Datum:
10 december 2022 / 21 mei 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0