81 dingen waarvan ik dacht dat ik ze vergeten was

Al tien jaar wijdt Jasper zich aan zijn onderzoek naar andermans herinneringen, die hij onderbrengt in het fictieve instituut IICADOM (The International Institute for the Conservation, Archiving and Distribution of Other people’s Memories). Dit archief vormt zowel de inspiratiebron als het basismateriaal voor de werken in de tentoonstelling 81 dingen waarvan ik dacht dat ik ze vergeten was. Het is een gegronde en esthetische presentatie waarin persoonlijke en collectieve herinnering, toeval en institutionele precisie en feit en fictie door elkaar lopen.

Het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam zal van 14 december t/m 31 januari in het teken staan van deze grootse wintertentoonstelling, die zij in samenwerking met Z33 uit Hasselt presenteert. De tentoonstelling
16 mm projectoren ratelen, cassettespelers spelen verhalen af en 81 dingen passeren de revue in een dia carrousel. Het archief van andermans herinneringen is een groeiende verzameling van familiefilms, foto’s en ander parafernalia die Jasper Rigole vindt op vlooienmarkten en in tweedehandszaken. Deze objecten die ooit zo waardevol voor iemand waren, maar verweesd werden achtergelaten, krijgen dankzij Rigole weer nieuwe bestemmingen.

Een aantal bestaande audiovisuele installaties worden hier met elkaar in dialoog gebracht zoals Paradise Recollected, Outnumbered, Attraction en Temps Mort. Naast audiovisuele werken toont Rigole ook voor het eerst zijn collectie voorwerpen die als herinneringsobjecten in het archief zijn opgenomen zoals gevonden speelkaarten, oude schriftjes, rondellen, kattebelletjes en nog veel meer.

De opening is zondag 13 december om 16u00 in aanwezigheid van de kunstenaar. Met openingswoord van Jan Boelen, directeur Z33 en voordracht van Willem de Wolf.
Om 17u30 vindt de openingsperformance Cinema Invisible plaats.
Toegang is gratis

Datum:
13 december 2015 / 31 januari 2016
Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1