900 jaar Pieterskerk Leiden - lezingen

900 jaar Pieterskerk Leiden - lezingen

De Pieterskerk Leiden viert haar 900-jarig jubileum. Als onderdeel van het jubileumjaar organiseert de Pieterskerk Leiden i.s.m. Studium Generale een aantal lezingen. 

Deze lezingen zijn via de stream GRATIS te volgen. Na de aanmelding ontvangt men een inlogcode. 

Dinsdag 18 januari 2022 | Aanvang stream: 20.00 uur
Het Leidse stadsarchief en de Pieterskerk Leiden - door Ariela Netiv

Deze lezing is terug te kijken via het YouTube kanaal van de Pieterskerk Leiden
 

Ariela Netiv is directeur van Erfgoed Leiden en Omstreken, de erfgoedinstelling die onder meer de archieven van Leiden beheert. In de archieven zijn vele bijzondere archiefstukken uit de 900-jarige geschiedenis van de Pieterskerk Leiden bewaard gebleven. In haar lezing zal Ariela Netiv vertellen over unieke archiefstukken over de Pieterskerk Leiden en hun betekenis in de geschiedenis van het monument en de stad. 

Dinsdag 1 februari 2022 | Aanvang stream: 20.00 uur
Johanna de la Court: sociale geschiedenis en vrouwengeschiedenis - door Ariadne Schmidt

Aanmelden lezing Ariadne Schmidt - dinsdag 1 februari 2022

Dr. Ariadne Schmidt is bijzonder hoogleraar stadsgeschiedenis, in het bijzonder van Leiden, aan de Universiteit Leiden. Zij is gespecialiseerd in sociale geschiedenis en vrouwengeschiedenis. In haar lezing vertelt zij het bijzondere verhaal van de 17e-eeuwse Leidse Johanna de la Court. Haar begrafenis in de Pieterskerk Leiden bracht haar weer onder één dak met Adriaan Heereboord, de echtgenoot met wie zij nooit gelukkig is geweest. 

Dinsdag 15 maart 2022 | Aanvang stream: 20.00 uur
De stillevens van Pieter de Ring: een culinaire historie - door Charlotte Kleyn

Aanmelden lezing Charlotte Kleyn - dinsdag 15 maart 2022

Charlotte Kleyn is culinair historica en conservator van de Gastronomische Collecties bij Allard Pierson, de collecties van de Universiteit van Amsterdam. Zij is tevens bekend van het culinaire radioprogramma Mangiare op NPO Radio 1. Aan de hand van de rijke stillevens van de Leidse schilder Pieter de Ring (1615/20-1660), die in de Pieterskerk Leiden werd begraven, vertelt Charlotte Kleyn over de historische gastronomische cultuur in het Nederland van de 17e eeuw. 

Dinsdag 19 april 2022 | Aanvang stream: 20.00 uur
Kerkinterieurschilderijen van de Pieterskerk in de museumcollectie - door Jori Zijlmans

Aanmelden lezing Jori Zijlmans - dinsdag 19 april 2022

Dr. Jori Zijlmans is conservator geschiedenis van Museum De Lakenhal in Leiden. In haar lezing vertelt zij over kerkinterieurschilderijen van de Pieterskerk Leiden in de museumcollectie (Van Steenwijck, Ringeling, Van Borssom). Dit naar aanleiding van de recente aankoop op een veiling van een zeventiende-eeuws kerkinterieur van Anthonie van Borssom door Museum De Lakenhal. Daarbij zal Zijlmans ook andere geschilderde kerkinterieurs, die bekend zijn van de Pieterskerk Leiden, betrekken. Ook de voor Leiden historisch befaamde namen uit het Leids Ontzet komen aan de orde: burgermeester Van der Werf (1529-1604) en zijn familie, het vaandel van Jan van der Does (1545-1604) en het rouwbord van Willem Corneliszoon van Duyvenbode (1542-1616). 

Dinsdag 10 mei 2022 | Aanvang stream: 20.00 uur
De bouwgeschiedenis en de Pieterskerk Leiden als ‘prefab’ monument - door Merlijn Hurx

Aanmelden lezing Merlijn Hurx - dinsdag 10 mei 2022

Dr. Merlijn Hurx is docent kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en is gespecialiseerd in de architectuurgeschiedenis. In 2016 werd de publicatie van zijn proefschrift beloond met de Karel van Manderprijs, voor de beste architectuurhistorische publicatie in Nederland van 2011-2015. Dr. Hurx vertelt in zijn lezing over de verrassende bouwgeschiedenis van de Pieterskerk Leiden, waarin innovatieve bouwmethoden een grote rol hebben gespeeld. 

Dinsdag 31 mei 2022 | Aanvang stream: 20.00 uur
De vele perspectieven op 900 jaar Pieterskerk Leiden - door Ward Hoskens

Aanmelden lezing Ward Hoskens - dinsdag 31 mei 2022

Ward Hoskens is conservator van de Stichting Pieterskerk Leiden en promoveert op een onderzoek naar de Pieterskerk Leiden in de moderne tijd. Ter afsluiting van de reeks Pieterskerklezingen neemt hij de vele perspectieven op de geschiedenis van de Pieterskerk Leiden in beschouwing. Dit doet hij aan de hand van de onderwerpen van de lezingen, actuele discussies en de thema’s uit zijn promotieonderzoek, zoals de omgang met het verleden en – de beleving van – (dis)continuïteit. 

Foto: Pieterskerk Leiden, bezoek minister Van Engelshoven, foto Mike van Bemmelen 

https://www.pieterskerk.com/

Datum:
1 januari 2022 / 1 juni 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0