Achterhoek – coulisselandschap van weide en bossen

Achterhoek – coulisselandschap van weide en bossen

Toen Moeder Natuur zich miljoenen jaren geleden over de vormgeving van de Achterhoek boog, schoof ze met haar brede schouders eerst de dikke ijslaag van het Pleistoceen als een bulldozer aan de kant. In haar ijver trok ze tonnen zand, zwerfkeien en grind met zich mee.

Vervolgens draaide ze de thermostaat flink omhoog waardoor het ijs smolt en er proestend een landschap naar boven kwam van dikke stuwwallen, meren, beken, rivieren, zandvlaktes en moerasbossen. Stuk voor stuk decorstukken die later onder invloed van de mens het typische coulisselandschap - waarin als een lapjesdeken het landschap bedekken - van de Achterhoek zouden vormen.

Ver weg van de hectiek

Over het ontstaan van de naam ‘Achterhoek’ doen verschillende verhalen de ronde, maar voor de gemiddelde Nederlander staat de regioaanduiding vooral gelijk aan ‘ver weg van de hectiek van de (rand)stad’. Daar waar het stil genoeg is om naar de verhalen te luisteren die hier het samenspel tussen mens en natuur vertellen.

Dit jaar zijn deze verhalen samengevat in diverse initiatieven, waaronder het project Historisch Cultuurlandschap dat de Achterhoek in zes themaroutes vangt: Begin, Boerenleven, Buitenplaatsen, Water, Geloof, en Handel. Elke route volgt een spoor uit het verleden dat vormgaf aan het karakter van het Achterhoekse landschap en zijn bewoners. Een landschap waarin je ongegeneerd kunt flirten met stijlvolle landgoederen van adellijke families, gegoede boeren en welgestelde burgers die hun kastelen, parkbossen en boomgaarden als bruidsschatten aan je opdragen. 

Kunstjagers

Een ander regioverhaal richt zich dit jaar op kunstjagers. Pomp je fietsbandjes op en volg de IJsselbiënnale, een kunstroute langs rivier de IJssel. Van 18 juni tot en met 19 september krijg je langs de route het werk van 26 internationale kunstenaars in het vizier die met hun werk niet alleen een ode aan de rivier brengen, maar tevens hun zoektocht naar de invloed van klimaatsverandering op de IJsselvallei met je delen. Maar het jachtgebied van de kunstjager en spoorzoeker blijkt nog veel groter.

Kleinschalige landbouw

Tot in de 19e eeuw vormde kleinschalige landbouw de voornaamste inkomstenbron van de Achterhoek. Het verhaal van dit agrarische verleden wordt verteld door een serie kunstwerken (in de maak) die gezamenlijk in een route, de Silo-Art-Tour, door het boerenlandschap zullen sijpelen. De kunstzinnige slinger is gebaseerd op de inmiddels beroemde Silo Art Trail in Australië waar 37 silo’s als canvas dienden voor reusachtige muurschilderingen. Gedurende het hele jaar kun je in de Achterhoek genieten van de creatieve lik verf waarmee een street-art kunstenaar tal van objecten hun streekidentiteit gaf.

https://www.holland.com/be_nl/toerisme/reisinspiratie/ode-aan-het-landschap.htm#chapter7

Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0