Afrikaanse bedienden aan het Haagse Hof in Haags Historisch Museum

Met de tentoonstelling Afrikaanse bedienden aan het Haagse Hof belicht het Haags Historisch Museum de levens van de donkere jongens Cupido en Sideron.

Afkomstig uit Curaçao en Guinee werden zij als kind in slavernij cadeau gegeven aan stadhouder Willem V. Het grootste deel van hun leven zouden ze als goed betaalde krachten aan het hof dienen.

Afrikaanse bedienden aan vorstenhoven

Daar waar tentoonstellingen over het hofleven gewoonlijk voorbij gaan aan bedienden met een niet-Europese achtergrond, richt deze expositie de blik juist speciaal op de lakeien van Afrikaanse afkomst. Daarmee brengt het Haags Historisch Museum een tot nog toe weinig bekend aspect van de Nederlandse geschiedenis naar voren.

Het museum plaatst het verhaal van Cupido en Sideron in de lange traditie van Afrikaanse bedienden aan Europese vorstenhoven. Zo toont de expositie onder meer her verhaal van Jean Rabo ( ca 1714 -1769), de kamerdienaar van stadhouder Willem IV.

Aan de hand van schilderijen, tekeningen, prenten en documenten wordt het verhaal van Cupido en Sideron verteld. Wat weten we over deze twee Afrikaanse mannen? Welke positie vervulden ze als bedienden? Waren er nog meer donkere bedienden?

Gedeelde geschiedenis

Topstukken zijn te zien uit de Britse Royal Collection, het Rijksmuseum en van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Gastconservator is schrijver en kunsthistoricus Esther Schreuder, die eerder gastconservator was van de tentoonstelling Black is beautiful. Rubens tot Dumas in de Nieuwe Kerk, Amsterdam (2008).

Met  Afrikaanse bedienden aan het Haagse Hof belicht het Haags Historisch Museum een gedeelde Nederlandse geschiedenis. Bij de ontwikkeling van de tentoonstelling heeft het museum samengewerkt met het Netwerk Erfgoed Haagse Migranten.

Directeur Marco van Baalen: “De afgelopen jaren was het Nederlandse slavernijverleden steeds vaker in het nieuws, maar er was weinig aandacht voor de aanwezigheid van donkere mensen in Nederland in de 17e en 18e eeuw. We willen de gedeelde geschiedenis met deze tentoonstelling vanuit een nieuw perspectief belichten.”

Eerder ontwikkelde het museum de stadswandeling ‘Den Haag en slavernij’ en tentoonstellingen over diversiteit in Den Haag, waaronder Verbreek de ketenen (2013) en De wereld in Den Haag (2014).

Tirzo Martha

Het museum zal in de tentoonstelling en randprogrammering nadrukkelijk een brug slaan naar hedendaagse  discussies over het slavernijverleden en racisme. De Curaçaose kunstenaar Tirzo Martha (1965) heeft speciaal voor deze tentoonstelling een installatie gemaakt waarin hij zijn persoonlijke interpretatie geeft van het verhaal van Cupido en Sideron.

Er is een boek verschenen bij uitgeverij Balans ‘Cupido en Sideron. Twee Moren aan het hof van Oranje’ van Esther Schreuder.

Afbeeldingen: 1) Hoofd van een zwarte jongeman met tulband met veren, Cornelis Troost 1747 collectie Rijksmuseum, 2) Een bediende vermoedelijk Guan Anthony Sideron, Isaac Lodewijk la Fargue van Nieuwland, 1766, collectie Rijksmuseum, 3) detail uit Hendrik Pothoven, Het Buitenhof tijdens de Haagse kermis gezien naar de Gevangenpoort, 1781, collectie Haags Historisch Museum  

https://www.haagshistorischmuseum.nl/

Datum:
21 september 2017 / 28 januari 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0