Afsluiting eerste jaarronde samenwerking All you can Art en Reakt met Kunst Thuisbezorgd | Kunsthal Rotterdam

Afsluiting eerste jaarronde samenwerking All you can Art en Reakt met Kunst Thuisbezorgd   | Kunsthal Rotterdam

Op vrijdag 31 maart kun je in het Haagse straatbeeld naast de bekende fietskoeriers met maaltijden, ook bezorgers met knalgele Kunst Thuisbezorgd outfits tegenkomen. Met Kunst Thuisbezorgd sluit kunstenaar David Bade de eerste jaarronde samenwerking tussen All you can Art en Reakt af.

Precies een jaar geleden startte All you can Art, het diepgaande partnership tussen Kunsthal Rotterdam en Instituto Bueno Bista Curaçao (IBB), samen met Reakt het project ‘Kunstness’. Vier kunstenaars streken om de beurt neer bij vestigingen van Reakt in Gouda, Castricum, Rotterdam en Den Haag. Deze instelling, onderdeel van Parnassia Groep, helpt mensen met psychische problemen of een verslavingsachtergrond hun weg te vinden in het dagelijks leven. Samen met cliënten en herstelcoaches van Reakt werd er gewerkt aan inspirerende en bijzondere kunstwerken.   

Kunstwerk thuisbezorgd

In Den Haag maakten deelnemers van Reakt de afgelopen maanden een persoonlijk kunstwerk, dat de komende weken als verrassing bij een door hen gekozen persoon wordt thuisbezorgd. David Bade vertelt: ‘’Ik heb de deelnemers uitgedaagd een kunstwerk te maken met een speciale persoon in gedachte. Dit kan een bekende of geliefde zijn, maar ook een organisatie of iemand in de straat waarvan je weet of voelt dat diegene eenzaam is. Met een fiets, een opvallend pak, een bezorgrugzak en helm wordt het kunstwerk thuisbezorgd. Dit kan van alles zijn; denk aan een schilderij of een keramiekbeeldje. De verhalen die ik heb gehoord tijdens het maken van de kunst zijn persoonlijk en bijzonder. Iemand maakt iets voor zijn of haar oma, de ander voor een goede vriend of buurman. Een van de deelnemers wil zelfs op de markt gaan staan met haar bloemenschilderij, om te kijken aan wie ze haar kunstwerk daar kan schenken. Het project voelt als een groot, gezamenlijk kunstwerk dat met elkaar is opgezet en waardoor iets in gang wordt gezet en gaat bewegen. Letterlijk bewegen, wanneer we op vrijdag 31 maart het eerste kunstwerk op de fiets gaan bezorgen. We bezorgen een ander soort maaltijden, soul food.”.

All you can Art en Reakt

Sinds enkele jaren werkt All you can Art in de zomer samen met cliënten van Reakt en is er onderzocht hoe kunst een rol kan spelen in het verbinden van verschillende mensen en organisaties. Wat steeds duidelijk naar voren komt, is dat de ontmoetingen en het samen werken aan kunst bijdragen aan het vergroten van de eigenwaarde van de deelnemers - een gezamenlijk doel van All you can Art en Reakt. Het belang om de samenwerking uit te breiden werd gevoeld, want om ervoor te zorgen dat kunst binnen zorginstellingen zoals Reakt een constante factor wordt, moeten kunstenaars voor langere tijd aanwezig kunnen zijn én blijven. Met het project Kunstness is deze wens werkelijkheid geworden en zijn All you can Art kunstenaars David Bade en Tirzo Martha, oprichters van IBB, Joanna Franco Zapata en Gerson Kronstadt voor het eerst een jaar lang actief geweest binnen de instelling. Op dit moment wordt onderzocht hoe een praktisch vervolg kan worden gegeven aan deze intensieve samenwerking, een wens van Reakt en All you can Art na een jaar waarin vele mooie verbindingen tot stand zijn gekomen.

https://www.kunsthal.nl/nl/#tijdlijn-2023-03

https://www.kunsthal.nl/nl/plan-je-bezoek/all-you-can-art/

Datum:
31 maart 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0