Ahmed Aboutaleb: "Door poëzie voel ik mij gesterkt"

Op 7 juni overhandigt Ahmed Aboutaleb in Boekhandel Donner het eerste exemplaar van zijn bloemlezing LEES! aan Prinses Laurentien. Ter ere van het 50e Poetry International Festival koos burgemeester en poëzieliefhebber Aboutaleb zijn 50 favoriete gedichten uit de wereldpoëzie. Lees! is een gedichtensnoeppot en verschijnt bij Douane. In Donner gaat hij in gesprek met Ernest van der Kwast, leest gedichten en... signeert.

Dichters uit het verre oosten

Dit jubileumfestival leer je twee nieuwe stemmen uit het verre oosten kennen: de Chinese dichter Zheng Xiaoqiong won in 2007 uit het niets de Chinese Liqun Literature Award. Als migrantenarbeider stond ze totaal los van de literaire wereld. Ze stond in de fabriek, en dat lees je in haar gedichten, hoe de kolossale industrie de mens zelf onderdeel van de machinerie maakt; een nummer aan een lopende band.
Sayaka Osaki typeert zichzelf ook wel als “Noisy Animal” dat “eindeloos rondloopt” en nadenkt over grote en kleine dingen en ideeën die haar wereld vullen. Maar er is niets luidruchtigs aan de poëzie van de Japanse. Integendeel, de wereld van Osaki’s gedichten is er vooral een van de stilte. Stilte die even rustgevend als verontrustend is en waarin ze de taal op indringende wijze voor zichzelf laat spreken.

Sayaka Osaki leest op vrijdag 14 juni, met ook Antjie Krog, Marieke Lucas Rijneveld en Deelder en concerten van Mario Batkovic en De Likt. Zheng Xiaoqoing leest op zaterdag 15 juni, dan zie je ook Rita Dove, Tom Lanoye en Raúl Zurita en Christine Otten die The Last Poets interviewt.

vrijdag 14 juni v.a. 18:00 uur en
zaterdag 15 juni vanaf 16:00 uur

Programma en Tickets >
 

https://www.poetry.nl/nl/festival
 

Datum:
7 juni 2019 / 15 juni 2019
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0