Ai Weiwei - In Search of Humanity | Kunsthal Rotterdam

Ai Weiwei - In Search of Humanity | Kunsthal Rotterdam

Vol trots kondigt Kunsthal Rotterdam voor deze herfst de grootschalige tentoonstelling aan van een van de meest toonaangevende kunstenaars van het moment, mensenrechtenactivist en criticus van autoritaire machtssystemen: Ai Weiwei. In Search of Humanity is zijn meest volledige overzichtstentoonstelling tot nu toe.

De tentoonstelling biedt een indrukwekkend overzicht van de ruim vier decennia durende carrière van Ai Weiwei, met culturele readymades, schilderijen, LEGO-werken, sculpturen, installaties, fotografie en videokunst. Het bevat belangrijke werken uit al zijn creatieve fasen.

Zoektocht naar menselijkheid

Deze must-see tentoonstelling geeft inzicht in het leven van de wereldberoemde Chinese kunstenaar en mensenrechtenactivist Ai Weiwei, zijn jeugd in ballingschap als gevolg van de Culturele Revolutie van 1966 tot 1976, de neergeslagen studentenprotesten in Beijing en zijn gevangenschap in 2011. De kunstwerken tonen zijn zoektocht naar menselijkheid en een betere wereld. De intimidatiemethoden van de Chinese regering, de roep om vrijheid, oorlogen en de wereldwijde vluchtelingencrises; de kunstenaar vindt dat we allen verantwoordelijk zijn om actie te ondernemen bij bedreigingen van de vrijheid van meningsuiting en mensenrechten.

Everything is art. Everything is politics.” - Ai Weiwei

Kunstwerken van LEGO en porseleinen zonnebloempitten

De tentoonstelling laat 120 werken uit Ai Weiwei’s omvangrijke oeuvre zien, waaronder Forever Bicycles (2003): een indrukwekkende sculptuur van stuurloze fietsen. Hiermee benadrukt hij dat je niet zelf bepaalt waar je naartoe fietst en verwijst hij tegelijkertijd naar het dominante Chinese regime. Met Sunflower Seeds (2010), een vloer met meer dan honderdduizend handgeverfde porseleinen zonnebloempitten, daagt Ai Weiwei het ‘Made in China’ mantra uit waar China om bekend staat. Daarnaast worden de bekende foto’s getoond waarop hij zijn middelvinger opsteekt naar internationale monumenten, als symbolen van machtsstructuren. Met LEGO-blokjes reproduceert Ai Weiwei verontrustende beelden, zoals een verdronken vluchteling in zijn werk After the Death of Marat (2018), en zijn arrestatie in het werk llumination (2019). Hiermee berooft hij het populaire speelgoed van zijn kinderlijke onschuld.

Kunstwerken uit vier decennia

In Search of Humanity besteedt aandacht aan alle periodes van Ai Weiwei's veelomvattende carrière en geeft inzicht in zijn buitengewone kunstenaarschap. Zijn vroegste werken worden gekenmerkt door jeugdherinneringen uit zijn geboorteland China. Het zijn werken waarin hij objecten samenvoegt die geen logisch verband met elkaar hebben: een schep met een bontjas of twee schoenen die elkaar lijken te omhelzen als parende mestkevers. Ai Weiwei toont in zijn werk geregeld de overblijfselen van verwoesting. De kunstenaar verwijst hiermee naar het Chinese ambacht dat verloren gaat, en tegelijk weerspiegelen de werken zijn leven als dissident en kritiek op de Chinese overheid.

Een blijvende getuigenis van onmenselijkheid

Ai Weiwei's objets trouvés zijn alledaagse voorwerpen die hij tot kunst verheft en daarmee nieuwe betekenis geeft. Voorbeelden hiervan zijn de loopband van Julian Assange, als symbool voor zijn uitzichtloze situatie, en een met geheime NSA-documenten gevulde speelgoedpanda. Hij maakt actuele politieke onderwerpen opvallend zichtbaar, om te voorkomen dat we deze vergeten omdat we gewend raken aan de nieuwsuitingen hierover. Zo vestigt hij met een werk gemaakt van reddingsvesten die door vluchtelingen op het strand zijn achtergelaten de aandacht op de catastrofe van migratie.

De krachtige boodschap van kunst

Ai Weiwei's metamorfoses en transformaties zijn een nutteloos monument voor dingen. De verwarring die hieruit voortkomt geeft, juist in deze tijd waarin de democratie onder druk staat, waardevolle stof tot nadenken. De tentoonstelling laat zien hoe krachtig de verbeelding met behulp van kunst kan zijn.

Can a civilization that is built on the misfortune of others carry on forever?”- Ai Weiwei 

Samenwerking

In Search of Humanity komt tot stand in samenwerking met Studio Ai Weiwei, Albertina Modern in Wenen en gastcurator Dieter Buchhart.   

Afbeeldingen

1) Gao Yuan, Ai Weiwei (2012), © Courtesy of the artist and Ai Weiwei Studio, photo by Gao Yuan, 2) Ai Weiwei, Forever Bicycles (2003), private collection, Photo Albertina, Vienna, Lisa Rastl and Reiner Riedler © 2022 Ai Weiwei, 3) Ai Weiwei, Neolithic Vase with Coca-Cola Logo (1994), Pottery and paint, ø 40 × 31 cm, Private collection, Photo Albertina, Vienna, Lisa Rastl and Reiner Riedler, © 2022 Ai Weiwei   

https://www.kunsthal.nl/nl/#tijdlijn-2023-05

Datum:
30 september 2023 / 3 maart 2024
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0