Alphonse Mucha, de meester van de Art Nouveau

Alphonse Mucha, de meester van de Art Nouveau

In het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard een spectaculaire expositie over de kunstenaar Alphonse Mucha te zien. Voor het eerst in ruim 15 jaar is een groot overzicht van het werk van deze onbetwiste meester van de Art Nouveau weer in Nederland te zien.

Rond 1900 creëerde kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939) zijn eigen stijl in het kosmopolitische Parijs. Le Style Mucha werd synoniem voor de Franse Art Nouveau. 

Sarah Bernhardt 

Zijn eerste innovatieve litho uit 1894 voor het toneelstuk Gismonda, met de steractrice van het Parijse theater Sarah Bernhardt in de hoofdrol, maakte Mucha direct beroemd. Naast divers werk voor diva Sarah, verwierf Mucha toenemend opdrachten van bekende Parijse drukkerijen zoals Lemercier en Champenois. 

Zijn litho’s met sierlijke lijnen, frisse pasteltinten en weelderige motieven van sensuele, melancholische vrouwen groeiden uit tot iconen van het fin de siècle. Hij trachtte door middel van deze vrouwen de Slavische ziel met een licht melancholische inslag weer te geven. Zijn figuren op werken bedoeld voor de weergave van de geschiedenis van zijn geliefde volk, de Tsjechen en Slaven, getuigen echter van een rauw realisme. 

Le Pater 

Daarnaast schreef en illustreerde hij boeken zoals het boek Le Pater, te beschouwen als zijn manifest, en een belangrijk handboek voor zijn leerlingen getiteld: Documents Décoratifs.

Een overzicht van zijn adembenemende lithografische werk is tussen 2 juni en 27 september 2020 te zien op de tentoonstelling in het Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard.

Praktische informatie Mucha lezingen:

Data lezing: 7 (=VOL) en 28 oktober 2020

Start lezing: 15.30 uur, inloop vanaf 15.00/15.15 uur

Kosten lezing: € 5,- p.p. (exclusief entree museum: € 6,- p.p., de entree is gratis voor museumkaarthouders en Vrienden van het museum)

Aanmelden via info@steendrukmuseum.nl

Tip! Reserveer snel, want het aantal plaatsen is vanwege de coronamaatregelen beperkt.  

http://www.steendrukmuseum.nl/

Datum:
2 juni 2020 / 10 januari 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0