Amsterdam dag en nacht, met werk van Arie Schippers | Grachtenmuseum Amsterdam

Amsterdam dag en nacht, met werk van Arie Schippers | Grachtenmuseum Amsterdam

Van 2 maart t/m 4 juni 2023 is een tentoonstelling te zien met werk van Arie Schippers in samenwerking met Stichting Tim Killiam. De jury van de Tim Killiam Prijs heeft Arie Schippers gekozen als winnaar van de allereerste editie van de prijs.

De 34 Amsterdamse stadsgezichten die te zien zijn in deze tentoonstelling, zijn grotendeels gemaakt in de periode 1994-2006. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Schippers ook enkele nieuwe werken gemaakt.

Prix de Rome

Zijn opleiding genoot Schippers (1952) aan de Rotterdamse Academie en de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. In 1977 won hij de Prix de Rome voor schilderkunst en in 2016 werd de Sacha Tanja Penning aan hem toegekend. Daarnaast is hij werkzaam als beeldhouwer en maakte onder andere Long Walk to Freedom (2012), het monument voor Nelson Mandela in Den Haag.

De randen van de stad

Jarenlang trok Arie Schippers met zijn busje door Amsterdam en schilderde hij honderden stadgezichten, de meeste in de buitenwijken en aan de randen van de stad, een paar in het centrum. ‘Het centrum is van Breitner’ zegt hij zelf. ‘En je kunt je busje niet in het centrum neerzetten waar je wil. Schippers bezit van nature een genereus oog. Hij schildert alles wat hij ziet: een invalidekarretje, containers, logo’s op gebouwen, vrachtwagens die vreemd parkeergedrag vertonen, glasbakken, bushokjes en billboardreclames van auto’s zo groot als de geparkeerde auto’s ernaast; het mag er allemaal zijn.

Tim Killiam Prijs

De Tim Killiam Prijs is een initiatief van Stichting Tim Killiam, de stichting die de nalatenschap beheert van architect, tekenaar en fotograaf Tim Killiam (1947-2014). Killiam was o.a. bedenker en uitgever van de Amsterdamse Grachtengids. De Tim Killiam Prijs is bedoeld voor makers die een originele of waardevolle bijdrage leveren aan het beeld van de stad Amsterdam. De Jury van de Tim Killiam Prijs heeft Arie Schippers geselecteerd als winnaar van de allereerste editie van de prijs.

Afbeeldingen: 1) Arie Schippers, Arcam 2022, Arie Schippers

In onderstaand filmpje zien we Arie Schippers aan het werk.

https://grachten.museum/

Datum:
2 maart 2023 / 4 juni 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0