André Smits ‘Artist in the World’ bij RKD

Drie keer per jaar maakt het RKD een kleine tentoonstelling in de entreehal om een deel van de collectie, nieuwe aanwinsten of recent onderzoek onder de aandacht te brengen. Deze keer staat conceptueel kunstenaar André Smits in de schijnwerpers.

André Smits (1960) fotografeert kunstenaars van achteren in hun atelier. Inmiddels heeft hij meer dan 3000 kunstenaars gefotografeerd. Geïnspireerd door Caspar David Friedrichs schilderij Der Wanderer über dem Nebelmeer (1818)  ontstond het idee om kunstenaars van achteren in hun atelier te fotograferen.

Op de rug

Hij begon in 2008 met het concept van de wandeling langs kunstenaarsateliers in Nederland, daarna volgde België en inmiddels reist hij de hele wereld over. Smits vraagt de geportretteerden of zij mensen in het kunstleven kennen die door hem gefotografeerd willen worden en zij verwijzen hem op deze manier door naar de volgende persoon.

Zo ontstond het project Artist in the World, het portretteren van zoveel mogelijk kunstenaars en kunstprofessionals op het thema van de Rückenfigur. De namen van de geportretteerden verwerkt André Smits in (muur)schilderingen waarop zijn wandeling langs de ateliers is afgebeeld en waarmee de onderlinge connecties zijn weergegeven in zwart-wit graffiti-achtige stijl.

In dit kader zijn er verschillende evenementen:

 • Maandag 10 en dinsdag 11 oktober:
  Andre Smits maakt een schilderij in het RKD waarop zijn laatste wandeling te zien is. Iedereen is welkom, vrije inloop.

 • Donderdag 13 oktober:

  Lunchlezing 12.00-13.00 uur. Gratis, aanmelden bij events@rkd.nl

  Opening van de tentoonstelling om 16.30 uur, aanmelden via opening@rkd.nl

http://english.rkd.nl/rkd/archief/nieuwsarchief/tentoonstelling-andre-smits-2018artist-in-the-world  
http://www.artistintheworld.com/

 

Datum:
10 oktober 2016 / 13 februari 2017
Type activiteit:

Reageren

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Aantal stemmen: 1