André Stempfel - Een Amsterdams Retrospectief | The Merchant House, Amsterdam

André Stempfel - Een Amsterdams Retrospectief | The Merchant House, Amsterdam  

De Franse kunstenaar André Stempfel (1930) is een geïnspireerd maker van monochroom geometrisch werk. Sinds de jaren zeventig legt hij zich vrijwel uitsluitend toe op een enkele kleur – geel – en weet hij de gele monochroom beeldend, betekenisvol en tegelijkertijd objectief te maken.

Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan zijn vijftig jaar durende praktijk en biedt een gelegenheid na te denken over schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur, vanuit het perspectief van het minimalisme.

Spelelementen

Op 92-jarige leeftijd is Stempfel onverminderd productief en nog altijd even vernieuwend. De installatie in TMH legt de nadruk op de relationele spelelementen in zijn werk – die tussen kunst en kunstenaar, tussen kunstenaar en toeschouwer en tussen kunst en toeschouwer. Hierbij wordt de indeling van de galerie gebruikt om Stempfels nieuwe blik op abstractie onder de aandacht te brengen.

Sculpturale schilderijen

In de voorste ruimte neemt een groep van grappige en naar zichzelf refererende sculpturale schilderijen alle beschikbare ruimte in en gebruikt die als materiaal voor het werk. In de historische stijlkamer wedijveren zes gekromde tableaus (twee- of driedimensionaal, of allebei?) en een reeks werken die de wand bespelen, met de welvingen van Flora in de achttiende-eeuwse plafondschildering. Door de ruimte heen hangt een veelheid aan nieuw en ouder werk en objectachtig werk op papier; dit completeert het beeld van een onuitputtelijk spel met de eenvoudigste middelen. Het grote aantal werken in deze tentoonstelling weerspiegelt Stempfels allereerste solotentoonstelling in Grenoble in 1968.

Humor

In de woorden van de kunstschrijver Hubert Besacier die de praktijk van Stempfel al jaren volgt: ‘Lichtheid en speelsheid blijven de voornaamste karakteristieken van dit werk, het bewijs dat humor overal kan gedijen, zelfs op het meest minimalistische terrein... De schilderkunst niet serieus nemen betekent dat je jezelf er volledig aan wijdt met alle noodzakelijke zorg, strengheid en precisie.’ Deze constructies herbergen een enorme conceptuele diepte en energie. De verwijzingen naar tradities zijn duidelijk – ja, dat zijn schilderkunst, beeldhouwkunst en tekenkunst in de meest concrete zin. Maar Stempfel heeft de uitwerking en de mogelijke betekenissen van geometrische kunst (en geometrie in het algemeen) gecompliceerd en laat ons de resultaten van zijn onderneming overzien.

De kunstenaar

André Stempfel (1930, FR/CH) staat bekend als een beeldenstormer die de geometrische abstractie opnieuw interpreteert. Nadat hij in een brand in 1970 al zijn werk verloor, richtte hij zijn kunstenaarspraktijk op de visuele taal van het monochroom, hoofdzakelijk in de kleur geel, en breidde hij zijn werk uit met stedelijke sculptuur. Op tienjarige leeftijd was Stempfel al een vastberaden schilder en op zeventienjarige leeftijd koos hij voor de beeldende kunst als beroep. Hij maakt sinds de jaren zestig deel uit van de internationale kunstwereld met tentoonstellingen in Parijs en het buitenland en een erelidmaatschap van de Internationale MADI beweging in 1989.

Musea

Zijn werk maakt deel uit van belangrijke verzamelingen waaronder die van het Mondriaan Huis, Amersfoort (NL), het Centre Pompidou en het Museum voor Moderne Kunst in Parijs (FR), het Arithmeum in Bonn (DE), het Satoru Sato Museum (JP), Museo Nacional de Bellas Artes, Buenos Aires (AR), Museum Ritter (DE), en het Museum of Geometric and MADI Art, Dallas (VS). TMH schonk aandacht aan zijn werk op Art Rotterdam en in de groepstentoonstelling The Indispensable Experience of Art in 2021. In Parijs wordt hij vertegenwoordigd door Galerie Lahumière en wordt zijn werk regelmatig getoond in hun exopsities over geometrische abstractie, waaronder tijdens Art Paris 2022 en als onderdeel van hun overzichtstentoonstelling Motionless Mobility, 2022-23. Zijn werk werd tentoongesteld bij beurzen zoals Art Basel, Art Cologne, FIAC en Art Paris. Stempfel woont en werkt in Parijs waar hij zijn atelier deelt met zijn vrouw, de dichter Evelyne Wilhelm, met wie hij samenwerkt aan zijn kunstenaarsboeken. 

De tentoonstelling is georganiseerd door Marsha Plotnitsky, oprichter van TMH, in samenwerking met de kunstenaar en kunstschrijver Hubert Besacier.

Opening
Zaterdag 15 april, 19:00-21:00, in aanwezigheid van de kunstenaar

TMH ‘Open zondag’
Zondag 16 april, 13:00-18:00

TMH Talk over André Stempfel & JCJ Vanderheyden
Zondag 4 juni, 15:00-17:00, onderdeel van de Amsterdam Art Week

Reservering gewenst: info@merchanthouse.nl

www.merchanthouse.nl

Datum:
14 april 2023 / 23 juli 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0