Animals Inside Out in Natuurmuseum Fryslân

Dr. Gunther von Hagens’ expositie BODY WORLDS over de anatomie van mensen is over de hele wereld te zien geweest en heeft miljoenen bezoekers getrokken. Nu heeft een nieuw project, een tentoonstelling waarin de anatomie van dieren centraal staat. Deze expositie is nu in Nederland te zien en wel in het Natuurmuseum Fryslân.

Animals Inside Out gaat verder dan wat je normaal in een dierentuin of natuurmuseum tegenkomt. Een bezoek aan de tentoonstelling is een anatomische safari langs allerlei dieren, bekende en meer exotische. Elk dier is nauwgezet geconserveerd via het unieke proces van plastinatie dat uitgevonden is door G. Von Hagens.

Onder de huid

Bezoekers krijgen een kijkje ónder de huid om te zien hoe allerlei dieren er van binnen uit zien. Niet alleen kun je hier tot in de fijnste details zien hoe de beenderstructuur is, hoe organen, spieren en pezen eruit zien en hoe het zenuwstelsel in elkaar zit, maar ook is prachtig te zien hoe al die organen ten opzichte van elkaar geplaatst zijn.

Animal Inside Out is een fascinerende ervaring voor iedereen met belangstelling voor de levende natuur. Deze fascinatie komt voor een deel ook door het feit dat het echte dieren zijn.

De tentoonstelling wil meer doen dan alleen inzicht geven in de anatomie van dieren. Bezoekers ontdekken dat gewervelde dieren veel op elkaar lijken, maar dat de evolutie tegelijk ook geleid heeft tot een grote anatomische verscheidenheid. Mensen en dieren lijken bovendien sterk op elkaar. Elk orgaan van de mens vindt je terug bij dieren, maar vaak in een veelbetere of sterkere versie. Er is eigenlijk maar één onderdeel van de mens dat niet overtroffen wordt door een dier en dat zijn de grote hersenen.  

Eerbetoon

Door het tonen van de enorme complexiteit van dieren wil de expositie ook respect oproepen voor het dierenrijk. Als mensen zich bewust zijn van de unieke en verwondering wekkende kenmerken van een dier, dan draagt dat bij aan een zorgvuldig omgaan met dieren. Dat is van groot belang want het voortbestaan van veel diersoorten hangt aan een zijden draadje, vele worden met uitsterven bedreigd. Animal Inside Out is ook een eerbetoon aan alle dieren.

Animal Inside Out ‘ont-dekt’ de complexe biologie, zoölogie en fysiologie van tientallen verschillende dieren, groot en klein, gewoon en bijzonder. In de expositie zijn zo’n honderd preparaten en complete dieren te zien waarvan olifant Samba, het grootste plastinaat ooit gemaakt, het onbetwiste hoogtepunt is.

In de expositie wordt ook uitgelegd hoe alles functioneert. Hoe het zenuwstelsel in elkaar zit, hoe de spijsvertering verloopt en hoe nauw bloedvaten vertakt zijn. Daarnaast zijn er tal van interessante feiten te vinden. Ui hoeveel spieren bestaat bijvoorbeeld de slurf van een olifant, hoeveel weegt het hart van een giraf en hoe ademen haaien? Anatomische handboeken komen tot leven.

Fotocredits © ANIMAL INSIDE OUT, a Body Worlds Production, www.animalsinsideout.com. All rights reserved.

Datum:
3 oktober 2015 / 3 januari 2016
Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1