Anna Bella Geiger. Braziliaans Kunstpionier | Frans Hals Museum

Anna Bella Geiger. Braziliaans Kunstpionier | Frans Hals Museum

Het Frans Hals Museum organiseert in samenwerking met S.M.A.K. in Gent en MASP in São Paulo, Anna Bella Geiger. Braziliaans Kunstpionier: de eerste solotentoonstelling van kunstenaar Anna Bella Geiger in Nederland.

In locatie Hal van het Frans Hals Museum kunnen bezoekers vanaf 1 april kennismaken met de Braziliaanse kunstpionier Anna Bella Geiger (Rio de Janeiro, 1933) in deze compacte tentoonstelling met een selectie van haar kunstwerken rondom vier thema’s. Het leven en werk van Anna Bella Geiger zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en de vragen die ze in haar werk oproept zijn actueler dan ooit.

Zo ontdekken bezoekers in de tentoonstelling meer over hoe deze kunstenaar het lichaam, haar relatie met de kunst, haar thuisland Brazilië en vervolgens de wereld als geheel ziet. Daardoor maken zij, al uitzoomend door de ogen van Anna Bella Geiger, kennis met een andere en veranderende blik op de wereld.

Braziliaans kunstpionier

Anna Bella Geiger is een van de belangrijkste hedendaagse Braziliaanse kunstenaars. Ze heeft veel invloed gehad op de ontwikkeling van de hedendaagse kunst in Brazilië. Ze was in het midden van de jaren ‘50 een van de eerste kunstenaars die abstract werk maakte in dit Zuid-Amerikaanse land en een pionier in bijvoorbeeld de videokunst die in de jaren ’70 opkwam. Tot op de dag van vandaag maakt ze ook etsen, gravures, sculpturen en collages, waarbij ze vaak verschillende technieken en materialen met elkaar vermengt. Haar werk is opgenomen in collecties van toonaangevende kunstinstituten zoals Centre Pompidou (Parijs) en Museum of Modern Art (New York). 

Melanie Bühler, curator hedendaagse kunst van het Frans Hals Museum, is dan ook erg blij om in Geigers eerste solotentoonstelling in Nederland haar werk te mogen tonen: “Anna Bella Geiger is enorm veelzijdig en avontuurlijk in het gebruik van verschillende materialen. Als grote pionier van de hedendaagse kunst in Brazilië vindt ze haar werk telkens opnieuw uit en daarmee geeft ze ons een vernieuwende blik op kunst.” Dat Geiger zo vindingrijk is in haar werk, heeft volgens Bühler veel te maken met de tijd en plaats waarin ze lange tijd leefde: “In een tijd van dictatuur in Brazilië en als moeder van vier kinderen terwijl haar man zijn baan verloor en was opgepakt, slaagde ze erin om altijd kunst te blijven maken, ook in moeilijke omstandigheden. Ze maakte bijvoorbeeld kunst met de meest eenvoudige materialen zoals postkaarten en notitieboeken.”

Meer dan 60 jaar actueler dan ooit

Geigers omvangrijke werk omspant ruim 60 jaar en weerspiegelt haar brede, maatschappelijke betrokkenheid als kind van immigranten in Brazilië (een land met koloniale wortels en grote sociale verschillen) tijdens de dictatuur (1964-1985) en de opkomende emancipatie van vrouwen en minderheden. In haar werk reageert ze vaak op verschillende maatschappelijke ontwikkelingen. Zo vraagt ze met het kleurrijke Burocracia aandacht voor de moeilijkheden om kunst te maken in een land met een ingewikkelde bureaucratie. Het werk is gebaseerd op een destijds bekende reclame voor zalf. Geiger neemt het beeld met vier verschillende vrouwen over om te protesteren tegen vrijheidsbeperkingen voor kunstenaars: “Over de kunst, zeg het met ons: bu-ro-cra-tie”. Door haar groeiende interesse in de geografie, cultuur en politiek van Brazilië onderzoekt Geiger met de wereldkaart als centraal motief de relaties tussen beeld, territorium en macht. Waarom is de wereldkaart zo getekend als we hem kennen? Geiger bekritiseert de centrale positie van Europa op de wereldkaart, maar ook in de kunstwereld. Dit zijn voortekenen van de postkoloniale kunststroming, waar Geiger als pionier een actieve koploper voor is.

De vragen die Geiger in haar werk oproept zijn actueler dan ooit. Met deze tentoonstelling daagt het Frans Hals Museum bezoekers uit om anders te kijken naar thema’s zoals kolonialisme en emancipatie door vragen te stellen als ‘van wie is dit land en wat is mijn positie als vrouw daarin?’.

Partners

Deze tentoonstelling is georganiseerd in partnerschap met het Museu de Arte de São Paulo Assis Chateaubriand (MASP), São Paulo in samenwerking met het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.), Gent. Een eerdere versie van deze tentoonstelling: Anna Bella Geiger: Native Brazil / Alien Brazil was in deze musea in Brazilië en België te zien. Speciaal voor het openingsweekend van de tentoonstelling is Anna Bella Geiger in Nederland.

De tentoonstelling Anna Bella Geiger. Braziliaans Kunstpionier is van 1 april tot en met 21 augustus 2022 te zien in locatie Hal van het Frans Hals Museum in Haarlem.
Meer informatie: www.franshalsmuseum.nl/geiger

Afbeeldingen  

1) Brasil nativo / Brasil alienígena (detail), 1976-1977, een van de 18 postkaarten, fotomontage, Courtesy Museu de Arte de São Paulo Assis Chateaubriand, São Paulo, 2) Anna Bella Geiger, Carne na tábua, 1969, Aquatint, ets, reliëf op papier, Courtesy Anna Bella Geiger, Rio de Janeiro, 3) Anna Bella Geiger, Burocracia, 1978, Acrylverf op canvas, Courtesy Fabiano Ribeiro Doyle, Rio de Janeiro / São Paulo, 4) Anna Bella Geiger, Sem título (trevas/luz), 1974 (uit de serie Polaridades/Lunares), Metaal fotogravure, zeefdruk en cliché op papier, Courtesy Anna Bella Geiger, Rio de Janeiro, 5) Anna Bella Geiger op werkbezoek in het Frans Hals Museum, oktober 2021.

https://www.franshalsmuseum.nl/nl/

Datum:
1 april 2022 / 21 augustus 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0