Anselm Kiefer: Drie werken, drie dichters | Kröller-Müller Museum

Anselm Kiefer: Drie werken, drie dichters | Kröller-Müller Museum

In de tentoonstelling Anselm Kiefer: drie werken, drie dichters zijn drie werken uit de collectie van het museum samengebracht. In deze werken verwijst de Duitse kunstenaar Anselm Kiefer (Donaueschingen, 1945) op verschillende manieren naar leven en werk van de dichters Paul Celan, August Heinrich Hoffmann von Fallersleben en Velimir Chlebnikov.

‘For a long time I had a problem: I didn’t know if I would be a writer or a painter. Now I cannot change anymore, it’s done now.’ - Anselm Kiefer in de documentaire Anselm Kiefer: Remembering the Future, 2014

De rol van literatuur en poëzie

Literatuur, taal en poëzie vormen voor Kiefer zijn leven lang belangrijke bronnen. Aanvankelijk twijfelt hij zelfs of hij schrijver of kunstenaar moet worden en studeert hij Romaanse taalwetenschappen. In 1966 besluit hij toch naar de kunstacademie in Freiburg te gaan en later naar de academie in Düsseldorf.

Stro, schellak, lood en as

In het oeuvre van Kiefer gaat het om grote thema’s: leven en dood, oorlog, vernietiging en verval. Zijn vaak zeer gelaagde werken zitten vol verwijzingen naar historische gebeurtenissen en personen, mythologie, poëzie en literatuur. Kiefer houdt zich veelvuldig bezig met de geschiedenis van Duitsland en met name die van het Derde Rijk, die hij als zijn eigen recente geschiedenis beschouwt. Naast klassieke schildersmaterialen als olieverf en doek gebruikt hij onder meer stro, schellak, lood en as in zijn werken, materialen die voor hem grote symbolische waarde hebben.

Anselm Kiefer, Dein aschenes Haar Sulamith, 1981. Foto: Marjon Gemmeke

https://krollermuller.nl/

Datum:
24 september 2022 / 10 april 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0