Art is the Antidote | Museum Voorlinden

Art is the Antidote | Museum Voorlinden

Lockdowns, verharding en verdeeldheid? Kunst is hét tegengif! Dat bewijst museum Voorlinden met de nieuwe tentoonstelling Art is the Antidote. Met een flinke dosis sprankelende, geëngageerde en grappige kunstwerken uit de eigen collectie fungeert het museum als oplaadpunt, een plek waar je je weerstand kunt opbouwen. De tentoonstelling is binnenkort te zien.

De afgelopen twee jaren met lockdowns en restricties hebben zwaar op onze samenleving gewogen. De verharding treedt op, de verdeeldheid neemt toe en de toevloed van desinformatie wordt steeds groter. Eigen overtuigingen lijken de enige waarheid, terwijl harde wetenschap als discutabel en gedegen journalistiek als ongeloofwaardig worden gezien. Te midden van alle maatregelen en oplopende discussies raakt de gemiddelde mens opgeblust, uitgeput en onderprikkeld. Museum Voorlinden biedt daartegen hét tegengif met de collectietentoonstelling Art is the Antidote.

Directeur Suzanne Swarts: ‘Kunst is een medicijn: het laadt je op, geeft energie en laat zien dat het anders kan. Deze tentoonstelling voelt dan ook echt als een verademing in deze ingewikkelde tijden.’

Slogan-art als startpunt

Met de collectietentoonstelling Art is the Antidote biedt museum Voorlinden bezoekers een flinke dosis humoristische, maatschappijkritische en kleurrijke kunstwerken om de weerstand op te bouwen. De tentoonstelling bevat uitsluitend werken uit de eigen collectie van Voorlinden en is vernoemd naar het nieuwe werk Art is the Antidote van Bob and Roberta Smith, het pseudoniem van Bob Brill. Deze anti-establishment kunstenaar maakt borden, spandoeken en posters met kleurrijke slogans die het belang van kunst en muziek verkondigen. Speciaal voor Voorlinden maakte hij een levensgrote versie van Art is the Antidote. Het kunstwerk vormt de opening van de tentoonstelling.

Broodnodige kunstbooster

Met onder andere de porseleinen olievlekken (Oil Spills) van Ai Weiwei, de stapeling van Figurative Tower) van Tom Sachs en de blokkerige landschappen (Arles-Abend-Vincent 2) van Sean Scully biedt Voorlinden een fijne mix van maatschappelijk betrokken en aanstekelijke kunstwerken die de zinnen verzetten en andere gezichtspunten laten zien. Soms is het heerlijk wegdromen, zoals bij Soleil Toujours van Etel Adnan, andere keren bieden de kunstwerken hoop, zoals bij Blow Up (Verso) van Lyle Ashton Harris. In de collectietentoonstelling zijn ook werken van bijvoorbeeld Zhanna Kadyrova, Folkert de Jong, David Batchelor, Alicja Kwade, Dimitri Tsykalov en Hans-Peter Feldmann opgenomen; perfect om de broodnodige kunstbooster bij Voorlinden te halen.

Afbeeldingen

1) Lyle Ashton Harris, Blow Up (Verso) (2010-2019), 2) Tom Sachs, Figurative Tower (2021). Photo: Gallery Thaddaeus Ropac, 3) Sean Scully, Arles-Abend-Vincent 2 (2015), Ai Weiwei, Oil Spills (2007), 5) Etel Adnan, Le Soleil Toujours (2021), 6) Zhanna Kadyrova, Fillin In (2012)   

https://www.voorlinden.nl/

Datum:
1 februari 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0