Art Nouveau Festijn 2022 | Den Haag

Art Nouveau Festijn 2022 | Den Haag

Het Den Haag van rond 1900 knalde uit zijn voegen en liep over van nieuwe inzichten en moderne inspiratie, wat tot uitdrukking kwam in alle kunstvormen: literatuur, muziek, beeldende kunst, theater en architectuur. Maar ook door de interesse in spiritualiteit en psychologie.

Het programma van het evenement is gericht op al deze facetten. Het Festijn heeft naast betaalde activiteiten ook online, individuele en gratis activiteiten.  

Vrijdag 10 en zondag 12 juni - Théâtre Variété 'La Haye 1900'

PREMIÈRE !!!!

Mesdames et Messieurs, wij zijn trots u een spectaculair programma te kunnen brengen op deze variété-avond.

Onder leiding van de bekende kleinkunstenaar Ken Besuijen, die tevens diverse liederen ten gehore zal brengen van onder anderen Dirk Witte ('Mensch durf te leven', 'Het meisje van de zangvereniging'), en Haagse dichter-zanger Koos Speenhoff ('Spotlied op de vegetariërs', '), begeleid door pianist Edwin Paarlberg, wordt u verrast door het verhaal met magische trucs van verwonderaar Arjan van Vembde, en zult u versteld staan van een zelfspelende piano en andere technische wonderen van het Pianola Museum!

Het festijn vertoont tevens levende fotografieën van de thans gaande Exposition Universelle de Paris 1900, en de wereldster Loïe Fuller treedt op om haar prachtige danskunsten te vertonen. Tevens presenteert Kever Genever een prachtige ambachtelijke jenever met de smaak van de late 19e eeuw.

Vrijdag 10 en zondag 12 juni
Theater PePijn (Nieuwe Schoolstraat 21 - 23
2514 HT Den Haag)
Aanvang: 20:00u., duur tot ca. 22:00u. 

Vijfgangenmenu in het heropende Vegetarisch Restaurant POMONA

Speciaal voor het Art Nouveau Festijn is er een tijdelijke heropening van het vegetarisch restaurant POMONA, het eerste vegetarische restaurant van Nederland vanaf 1899. Het speciaal voor deze gelegenheid samengestelde vijfgangenmenu wordt verzorgd door Freya van Wageningen van Vegetarisch Restaurant Hagedis. 

Pomona bestond vanaf 1899 tot 1949 en het zat in een prachtig speciaal voor Pomona gebouwd pand in de Molenstraat 53 te Den Haag. Nu is daar Hotel Park Centraal gevestigd. De eetzaal is er nog met die hoge ramen met uitzicht op de Paleistuinen. Ook het prachtige trappenhuis en de mooie gevel uit 1913 is er nog. In die mooie zaal en in dit mooie hotel zullen de restaurantgeluiden weerklinken, de bloemen op de gedekte tafels staan, de geuren je tegemoet komen en de tafelgesprekken levendig zijn.

Vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 juni 2022   

Paul Verlaine - Volmaakt moment

Liederen, theater, boekpresentatie en absinthe!

Collectief het Feest der Poëzie brengt i.s.m. Uitgeverij HetMoet de Franse dichter Paul Verlaine (1844-1896) tot leven. Acteur Marcel Faber, sopraan Selma Harkink, pianist Jeroen Sarphati en voordrachtskunstenaar Simon Mulder vertellen het verhaal van zijn leven met liederen op zijn teksten van Franse componisten uit zijn tijd zoals Debussy, Chausson en Fauré, nieuwe vertalingen van zijn gedichten door Simon Mulder, brieven en krantenberichten uit die tijd en dialogen uit het beroemde toneelstuk van Christopher Hampton 'Total eclipse' . Rondom de voorstelling serveert onze Poëziebar met absinthe en sonnetten op authentieke wijze dit mysterieuze drankje.

Uitgeverij HetMoet presenteert de gelijknamige handgebonden en van een ambachtelijk omslag voorziene bundel van deze nieuwe vertalingen; deze tweetalige uitgave bevat 18 op muziek gezette gedichten van Verlaine, en alle in de voorstelling voorkomende liederen staan erin.

We maken mee hoe de dichter kennismaakt met de jonge dichter Arthur Rimbaud en een tumultueuze affaire met hem aangaat die eindigt met een pistoolschot;  hoe hij naar Nederland reist en aanwezig is in de Haagse Kunstkring; en hoe hij eindigt als ware bohémien. Voorkennis niet vereist, maar ook voor kenners een unieke ervaring!

Zaterdag 11 juni 2022
Haagse Kunstkring, Denneweg 64, 2514CJ Den Haag 

Dubbellezing: Gustav Klimt (11 juni)

Spreker: Anne Marie Boorsma (kunsthistorica, geeft al 30 jaar cursussen kunstgeschiedenis en schrijft (kunst)historische artikelen) 

De Weense kunstenaar Gustav Klimt (1862-1918), werd geïnspireerd door de kunstenaar Hans Makart, en later door de Art Nouveau-kunstenaars Jan Toorop en Fernand Khnopff, voordat hij zijn geheel eigen ‘Klimt-stijl’ ontwikkelde. Een kleurrijke decoratieve stijl vol van symboliek. Hij was ook een veelgevraagd  portretkunstenaar van vrouwen uit de vermogende klasse, die hij weergaf als aristocratische koele wezens omringd door kleurige, gouden patronen. 

Tijdens deze lezing wordt onder meer gesproken over zijn Weense muurschilderingen in het Burgtheater, het Kunsthistorische Museum en het Secession gebouw. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan zijn portretten, zijn erotische tekeningen en zijn fascinatie voor het type ‘femme fatale’ 

Dubbellezing: Nancy, verbluffende Art Nouveau-stad in Frankrijk (11 juni) 

(Dubbellezing, samen met "Gustav Klimt")

Spreker: Max Put (historicus, gids, docent en auteur van het boek "Art Nouveau in Amsterdam')

In 1900 startte in Frankrijk, vanuit Nancy, de beweging van de Art Nouveau. Het ongelofelijke talent van de kunstenaars van de 'School van Nancy' is terug te vinden in glaswerk, keramiek, meubilair, siersmeedwerk, glas-in-loodramen en in de architectuur van particuliere huizen, banken en winkels. Bekende namen zoals de glaskunstenaars Émile Gallé, Antonin Daum, de meubelontwerper Louis Majorelle en de architecten Émile André en Lucien Weissenburger waren hieraan verbonden. Max Put 'bezoekt' met u tijdens deze lezing de mooiste plekken van Nancy en toont u de mooiste toegepaste kunst die die voort kwam uit de 'L' École de Nancy'.

Wandeling | Art Nouveau-gebouwen van architect L.A.H de Wolf en anderen (11 juni) 

Verspreid over het Centrum van Den Haag heeft architect L.A.H. de Wolf rond 1900 een aantal gezichtsbepalende winkelpanden ontworpen in opdracht van belangrijke ondernemingen. Hij ontwiep ze in de Wiener Secession en Art Nouveau-stijl, maar op zijn eigen wijze. Tijdens deze wandeling zal de naam De Wolf veelvuldig vallen, maar er is ook aandacht voor Art Nouveau-werk van andere architecten. 

Gids: Danny Versmoren 

12 juni 

Concertvertelling | Duinoord

Carla Bos, professioneel harpiste en verteller, kruipt in de huid van haar betovergrootmoeder, en vertelt over de geschiedenis van Duinoord, de wijk in Den Haag waar zij zelf woont. Zij vertelt, ondersteund met beeldmateriaal, en speelt muziek van Grandjany, Naderman, Satie, Rosa Spier en Sweelinck op een harp die gebouwd is aan het begin van de 20e eeuw. De beroemde Haagse harpiste Rosa Spier heeft zelf deze specifieke harp ooit bespeeld.

Duinoord is gebouwd vanaf 1891, precies het tijdperk waar het Art Nouveau Festijn over gaat.  In de vertellingen komen locaties, personen en andere onderwerpen voorbij die betrekking hebben op deze statige woonwijk, zoals het Dekkersduin, bankier Daniël Scheurleer, het Sweelinckplein, de muziekinstrumentencollectie van het Gemeentemuseum, de Haagse Beek, en Carla's eigen betovergrootvader Arie de Klerk, die als aannemer en bouwkundige aan de wijk Duinoord heeft meegebouwd.

Link naar trailer

Waar: Studio Sophia
Groot Hertoginnelaan 3, 2517 EA Den Haag 

https://www.artnouveaufestijn.nl/

Datum:
10 juni 2022 / 12 juni 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0