Artist in Residency bij de KB

Artist in Residency bij de KB

Een unieke kans voor kunstenaars om te werken in het hart van de KB, de nationale bibliotheek van Nederland

Welke perspectieven hebben kunstenaars en de nationale bibliotheek elkaar te bieden als het gaat over de verhalen die boeken van alle tijden vertellen? Welke stemmen zijn vertegenwoordigd in het depot met 125 kilometer aan fysiek materiaal dat de KB beheert en tot wie richten die zich? Hoe kunnen fysieke collecties verbeeld worden, nu technologische ontwikkelingen het gebruik ervan zo ingrijpend veranderen? De KB en Stroom Den Haag bieden twee kunstenaars in 2021 de mogelijkheid om tijdens een pilot-residency van een maand te reflecteren op deze ontwikkelingen.

Meld je aan tot maandag 19 april 2021. 

Toegang tot de collecties

Van Middeleeuwse handschriften tot hedendaagse bronnen, de KB verzamelt alles wat er in en over Nederland wordt gepubliceerd. Kunstenaars kunnen zich laten inspireren door de fysieke collecties met hun ontelbare verhalen.

Voor de allereerste keer maakt deze artist-in-residency het mogelijk om vanuit kunstenaarsperspectieven een dialoog aan te gaan met deze collecties. De werkperiode in de KB is toegespitst op de bijzondere en speciale collecties en de magazijnen waar de boekencollecties worden bewaard. De magazijnen van de KB zijn een bijzondere plek. Als een collectief geheugen, waar bijna alles wat door de menselijke geest is bedacht, in de tastbare, materiële vorm van letters, papier en soms in prachtige banden, wordt opgeslagen. Deze schatkamers zijn niet toegankelijk voor publiek en voor medewerkers ook maar in zeer beperkte mate.  

De residency

Het doel van deze residency is om via artistieke verbeelding stil te staan bij digitalisering en technologisering, als een maatschappelijke ontwikkeling die zich ook binnen de bibliotheek duidelijk aftekent. Kunstenaars kunnen in deze werkperiode van een maand vanuit hun eigen praktijk en perspectieven reflecteren op wat digitalisering doet met de beleving van het gedrukte woord en het tastbare boek.
De residency richt zich op kunstenaars die werken en wonen in Den Haag en ingeschreven zijn als kunstenaar bij Stroom Den Haag. Een kunstpraktijk die zich buigt over de toenemende digitalisering en technologisering en een specifiek deel van de (bijzondere) collectie van de KB heeft onze interesse. We nodigen niettemin alle Haagse kunstenaars die zich aangetrokken voelen tot deze collecties van harte uit om zich aan te melden.

Voorwaarden en verwachtingen

De residencies vinden plaats in 2021 en hebben de duur van een maand. In het KB Atelier is ruimte om te werken, deze ruimte is vanaf de straatkant zichtbaar. Je krijgt onder strikte voorwaarden en begeleiding toegang tot de magazijnen, het fysieke hart van de bibliotheek. Zie verder: 

https://www.stroom.nl/

 

Datum:
1 april 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0