Baden en flaneren in Scheveningen

In de Openbare Bibliotheek Den Haag  aan het Spui is momenteel de expositie Baden en flaneren, 200 jaar bad- en strandmode te zien.

Kun je je voorstellen dan Scheveningen er 200 jaar geleden héél anders uitzag? En dan hebben we het niet alleen over de boulevard, maar ook over badkleding. Bikini's waren lange tijd not done, zo min mogelijk huid tonen was het devies. Later komt daar verandering in. Ben je benieuwd naar die ontwikkelingen door de jaren heen? Wil je wel eens zien wat mensen vroeger aan hadden? Deze tentoonstelling geeft je een indruk.

Wat moet ik aan?!

De basis van het idee 'badmode' zoals we dat nu kennen, ligt in de negentiende eeuw. Dan zie je dat mensen zich ook voor een dagje strand gaan bezighouden met de vraag: wat trek ik aan? Badgasten droegen eerst nog volledig verhullende badhemden, maar langzaam zie je de meer praktische badpakken zoals we die nu kennen op het strand verschijnen. Mensen willen zonnen en bruin worden met als gevolg dat steeds meer huid zichtbaar wordt. Behalve de kleding die je droeg als je het water inging, kwam er in de loop der tijd ook speciale mode voor óp het strand. Strandjaponnen, maar ook bijvoorbeeld strandpyjama’s. 

Feest aan Zee

Heel 2018 is het Feest aan Zee! Want precies tweehonderd jaar geleden, in 1818 opende Jacob Pronk het eerste Nederlandse badhuis op Scheveningen. Deze tentoonstelling vindt plaats in dit kader.

https://www.bibliotheekdenhaag.nl/Artikelen/Baden-en-flaneren-200-jaar-b...

Datum:
29 juni 2018 / 20 september 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0