Beleef de Nationale Commandobunker BB op Lunet 1

Beleef de Nationale Commandobunker BB op Lunet 1

Tijdens het weekend van 22 en 23 oktober a.s. (tussen 10.00 en 16.00 uur) gaan we op Lunet 1 zestig jaar terug in de tijd. In dat weekend staan we stil bij de Cuba-crisis in 1962: dé climax van de Koude Oorlog (van ruwweg 1945-1991).

Het programma op Lunet 1 is onderdeel van een landelijk programma georganiseerd door de Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog. Dat weekend zijn OVERAL militaire en civiele gebouwen, plekken en musea gerelateerd aan het thema Koude Oorlog open voor publiek.

Koude Oorlog heel nabij 

De Nationale Commandobunker voor de BB (Bescherming Bevolking), in 1955 gevestigd in de linker flankazemat van Lunet 1 in Utrecht, speelde in die tijd een bijzondere rol. De BB werd in 1952 opgericht om hulp te verlenen in een oorlogssituatie die tijdens de Koude Oorlog soms heel dichtbij leek. Brandweerploegen, medische hulpdiensten en een reddingsdienst moesten in actie komen na bombardementen en zelf na een atoomaanval.

De commandocentrum maakte eerst gebruik van de 19e-eeuwse onderdelen van het kleine Waterliniefort. De oorlogsdreiging was echter zodanig toegenomen dat huisvesting niet meer voldeed.  Een nieuwe grote betonnen bunker is in 1960 gebouwd en ligt  onzichtbaar onder een aardedekking.

Spannend programma op Lunet 1 en in de bunker

Lunet 1 is op zaterdag 22 en zondag 23 oktober open voor publiek en biedt diverse activiteiten om bekendheid te geven aan de bijzondere functie en de tijd van de Koude Oorlog. Dit doen we met:

 • Rondleidingen door de gangen van de Commandobunker en andere tot de verbeelding sprekende ruimtes op en rond het fort, met de zender die nog altijd actief is
 • Kleine tentoonstelling en lezingen
 • Re-enactors die dat weekend in militaire outfits het verhaal uitbeelden
 • Militaire voertuigen en spannende verhalen

En om de periode van de jaren ’60 nog meer terug te halen, verzorgen de huidige gebruikers van de Lunet, BUI (Bevordering Utrechtse Improvisatie) en Grounded, verschillende activiteiten. Ze heten u welkom en nemen u mee terug in de tijd met:

 • Vergeten Groenten en recepten uit die tijd – de Ossie-augurk en de US burger (nu vega hoor..)
 • Vintage kledingbeurs met kleding van oma’s zolder, van bloemetjesjurk tot hot pants
 • Hapjes en geuren – Koude Oorlog en warme happen
 • Muziek die toen en nu verbindt: jaren ’80 synthesizers en politiek engagement (‘Voordat de bom valt’), maar dan met een moderne blik
 • Een auditieve tour door de verhalen van de Commandobunker: nieuwe makers die de geschiedenis een klank geven

Heeft u interesse in die tijd, in de Koude Oorlog of in belangrijk historische gebeurtenissen?

Kom dan op zaterdag 22 of zondag 23 oktober a.s. naar Lunet 1! Lunet 1 is gratis geopend van 10.00 – 16.00 u.

Meer informatie en meedoen?

Heeft u suggesties of verhalen voor het programma, of kent u iemand die op de Commandobunker heeft gewerkt? Neem contact met ons op: menno@ifthenisnow.nl

Stichting BUI

Stichting Bevordering Utrechtse Improvisatie is een platform voor improvisatiekunst in Utrecht. BUI staat voor improvisatie, vertrekkend vanuit muziek en op de randen van dans, beeldende kunst, spoken word of performance art; het liefst allemaal tegelijk. BUI zoekt naar de ruimte waarin kunstenaars zich kunnen ontwikkelen en kunnen onderzoeken, zodat we constant op zoek kunnen zijn naar wat nieuw en spannend is. Om utrechtse (jong)makers en het (inter)nationale improvisatie landschap te verbinden organiseert BUI evenementen zoals Freeplay sessies in Moira en Picnic concerten op de Onderbuik.

Stichting BUI beheert ook creatieve broedplaats De Onderbuik: een oude atoombunker waar een groep jonge muziekkunstenaars werkt om nieuwe, uitdagende ideeën naar het daglicht te brengen.

Grounded

Grounded zet ons militaire erfgoed op Fort Lunet I in om mensen te leren over – en te activeren voor – een nieuwe vorm van bescherming. Door workshops, festivals, markten, goed eten en onze moestuin brengen we mensen in contact met vergeten praktijken omtrent voedsel en de samenleving. Die vergeten praktijken – en nieuwe inzichten – maken ons weerbaarder ten opzichte van klimaatverandering, voedselzekerheid en sociale kwesties. De Waterlinie – gelegen tussen stad en land – wordt bij Grounded ingezet om de stad weer in verbinding te brengen met de natuur, die ons in vorige eeuwen ook bescherming heeft geboden

Meer informatie over het landelijke herdenkingsinitiatief: Evenementen – Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog

https://lunettenparkutrecht.nl/  

Datum:
22 oktober 2022 / 23 oktober 2022
Type activiteit:

Reageren

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Aantal stemmen: 0