Beleef het wonder van Gouda

Beleef het wonder van Gouda

Een unieke reis langs zestiende-eeuwse kunstschatten

Tijdmachines bestaan niet. Of gaat Gouda de primeur beleven? Want in 2022 stap je hier de zestiende eeuw binnen. Je staat er oog in oog met unieke kunstschatten, spannende verhalen en bewoners uit die roerige tijd. Beleef het Wonder van Gouda is een unieke reis waar je geen paspoort voor nodig hebt – slechts liefde voor cultuur en ontdekkingen. 

In Museum Gouda en de naastgelegen Sint-Janskerk neem je tijdelijk afscheid van de wereld die je kent. Stap binnen in de levendige zestiende-eeuwse kerk. Al je zintuigen staan op scherp. Je ogen zien de vlammende kleuren van gebrandschilderd glas en wonderschone altaarstukken. Je oren horen verloren geluiden, hemelse muziek en stemmen. Zij wijzen je de weg in de zestiende eeuw. Je neus ontdekt wierook. Je tastzin? Die bezorgt je tintelingen, want hier is de tijd aanraakbaar.

Hereniging

Er is volop reden voor feest: de kunstschatten van de kerk beleven een hereniging, nadat ze elkaar zo’n vierhonderdvijftig jaar niet gezien hebben. Hoe ze elkaar uit het oog verloren? Een hink-stap-sprong terug naar 1566. Overal in het land komen dat jaar veger en blik van pas, want honderden katholieke kerken gaan aan diggelen. De beeldenstorm, gaat deze golf van vernielzucht heten. Gouda ontspringt de dans. Het stadsbestuur doet een beroep op ieders trots en redelijkheid. Met succes: kunstschatten worden in veiligheid gebracht, waaronder de altaarstukken die later in Museum Gouda belanden. Aan hun zeldzaamheid en zeggingskracht – ze zijn van de beste kunstenaars uit die tijd – danken ze hun internationale allure. Tijdens Beleef het Wonder van Gouda keren ze terug naar de kerk, die in 1572 protestants werd. Zo verandert dit ingetogen monument nog eenmaal in een levendige zestiende-eeuwse katholieke kerk vol kleuren, geuren, stemmen en klanken. Hier ben je nooit alleen. 

Tweeluik

Beleef het Wonder van Gouda is een tweeluik. Naast de tijdreis in de Sint-Janskerk tuimel je ook in Museum Gouda naar de zestiende eeuw. Hier vind je de zogeheten cartons, de levensgrote ontwerptekeningen van de glas-in-lood-ramen in de Sint-Janskerk. Sommige zijn wel tweeëntwintig meter lang. Over wonderen gesproken: ze zijn al die eeuwen intact gebleven! 

Actuele breekbaarheid

Wat de glas-in-lood-ramen, altaarstukken en cartons gemeen hebben, is breekbaarheid. Die geldt nog altijd, zeker voor onze samenleving. Beleef het Wonder van Gouda herinnert dan ook aan het verdraagzame klimaat in het zestiende-eeuwse Gouda. De vrijheid van de ander beschadig je niet – een belangrijke les. Dankzij die tolerantie kunnen we 450 jaar later van zeldzame kunstschatten genieten in de kerk die voor alle Gouwenaars is. En dat onder de vrolijk wapperende vlag van Gouda750. In 2022 viert de stad dat zij zevenhonderdvijftig jaar eerder stadsrechten kreeg. Het culturele hoogtepunt is deze tentoonstelling, die liefhebbers van kunst en avontuur rode wangen zal bezorgen! 

https://www.museumgouda.nl/nl
https://www.sintjan.com/
https://www.beleefhetwondervangouda.nl/

Datum:
14 april 2022 / 1 oktober 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0