Big Heads van Martin Schoeller

Afgelopen vrijdag was ik bij de voorbezichtiging van de tentoonstelling ‘Big Heads’ van Martin Schoeller. De fotograaf met de rastafari krulletjes gaf een persoonlijke toelichting bij zijn foto’s. Hij vertelde met veel enthousiasme hoe hij op het thema was gekomen en hoe diverse foto’s tot stand waren gekomen.

Het begon 20 jaar geleden, vertelde Schoeller. Hij was in New York in de leer bij Annie Leibowitz, de beroemde portretfotograaf. Hij had het nodige van haar opgestoken, probeerde het toe te passen, zond zijn foto’s naar de bladen, maar de interesse was matig tot afwezig. “Mijn portemonnee was bijna leeg, ik kon alleen nog pizza’s eten.”

Vanessa Redgrave

De ommekeer kwam met Vanessa Redgrave, ze gaf hem 10 minuten, een zee van tijd vergeleken met anderen bij wie hij binnen mocht komen. Hij legde haar frontaal vast met haar blauwe ogen, witte haar, gouden oorbellen en een lichte glimlach. Ineens bleek er wel interesse te zijn. De foto werd geplaatst en vele volgden, met dezelfde optiek en procedure: Meryl Streep, Clynt Eastwood, Barack Obama, Jack Nickolson, Donatella Versace, Lionel Messi tot en met onze eigen Michiel Huisman.

Niet alleen aan Annie Leibowitz heeft Schoeller veel te danken. Ook een bezoek aan de Watertorenserie van Bernd en Hilla Becher in 1991 vormde een inspiratie. “Waar de Bechers op systematische en legendarische wijze industriële bouwwerken vastlegden, wilde ik die aanpak gebruiken om menselijke gezichten te fotograferen. Daarnaast waren de foto’s van August Sander voor mij een voorbeeld. ”

Ongeposeerd

Zijn doelstelling was een informele antropologische studie van hedendaagse gezichten. “Dit bracht me tot  eenzelfde technische behandeling van alle personen om zo hun verschillen te omarmen. Het moest tegelijkertijd intiem en ongeposeerd aanvoelen.” Daarbij was de grootste uitdaging het vangen van het subtiele moment dat zich aandient tussen twee gezichtsuitdrukkingen in. “Bij sporters, bijvoorbeeld Lionel Messi, had ik weinig problemen, voor hen is het iets bijkomstigs, het moet even gebeuren en ze hebben niets op te houden, ze zijn al beroemd genoeg. Bij anderen, met name acteurs had ik meer tijd nodig om hen helemaal ontspannen te laten zijn, maar als ik maar lang genoeg praatte kwam het moment wel een keertje.” Dat praten tijdens het fotograferen beheerst hij ondertussen als geen ander. “Ik bereid me voor, maar op het moment zelf klets ik een eind weg.”

Vrouwelijke bodybuilders

Hij ging ook andere series maken, ook te zien op de tentoonstelling: Transgenders, het is niet te zien dat de personen getransformeerd zijn. Vrouwelijke bodybuilders, er zit geen grammetje vet op de stoere lichamen van deze vrouwen. Met het rücksichtlose programma dat ze hebben doorlopen om zo’n lichaam voor elkaar te krijgen, hebben ze zonder uitzondering een moeilijk verleden kunnen verwerken.

En ook tweelingen, er is zelfs een drieling bij, soms bijna zo identiek dat hun moeders moeite hebben om ze uit elkaar te houden. Schoeller legde meer dan 200 paren van identieke tweelingen en meerlingen op de gevoelige plaat vast, oorspronkelijk als opdracht voor National Geographic Magazine.

De tentoonstelling opent met een reeks portretten van het Kayapo-volk. De Kayapo’s leven in het zuidelijk Amazome gebied, op de vlakte van Mata Grosso en Para. De geportretteerde mannen en vrouwen hebben hun gezicht geverfd voor een ceremonie. “Zij verwisselden hun dagelijks voorkomen als individu binnen een gemeenschap voor een symbolisch voorkomen, dat tegelijkertijd het groepskarakter benadrukt.” Maar als je goed kijkt zie je dat iedereen een eigen variatie van het verfpatroon heeft gemaakt.

Activiteitenprogramma

Rondom de tentoonstelling Big Heads organiseert het Nederlands Fotomuseum diverse activiteiten. Bekijk hier alle activiteiten

•  Elke zondag is er de rondleiding Martin Schoeller: Up Close & Personal. De museumgids laat u echt goed kijken naar de levensgrote portretten. De gids vertelt u meer over de carrière van Martin Schoeller. Ook zal er meer verteld worden over de techniek achter de portretten en hoe Martin Schoeller iedereen voor zijn camera heeft weten te krijgen. Lees meer
• Is Martin Schoeller ook uw grote voorbeeld als het gaat om portretfotografie? Wilt u uw kennis over portretfotografie vergroten? Doe dan mee met de Masterclass Big Head Photography op 23 juni of 14 juli. Lees meer 

Afbeeldingen

1) Barack Obama, 2004, medium Archival Pigment Print, 2) Jack Nickelson, 2002, medium Archival Pigment Print, 3) Usain Bolt at The Metropolitan Museum of Art, New York, 2009, medium Archival Pigment Print

https://www.nederlandsfotomuseum.nl/

 

Datum:
19 mei 2018 / 2 september 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0