Bill Brandt - The Beautiful and the Sinister | FOAM Amsterdam

Bill Brandt - The Beautiful and the Sinister | FOAM Amsterdam

Met trots presenteert Foam The Beautiful and the Sinister, een tentoonstelling van de invloedrijke en internationaal bekroonde fotograaf en fotojournalist Bill Brandt (1904-1983). De tentoonstelling laat zien dat het werk van de Britse fotograaf nauw verwant is aan de Europese avant-garde, in het bijzonder het surrealisme.

De foto’s van Brandt hebben altijd een sinister (unheimlich) element, en in de tentoonstelling is te zien hoe dit kenmerk zich manifesteert in zowel zijn artistieke als zijn documentaire werk. Brandt was gefascineerd door het vreemde, wat al te zien was in zijn vroegste foto’s uit de jaren dertig, en zeker ook in zijn portretten en naakten van latere jaren.

The Beautiful and the Sinister

In zijn werk uit de jaren dertig benadrukte Bill Brandt de sociale ongelijkheid in Engeland in die tijd. Met behulp van zijn familiecontacten slaagde hij erin om de extreme contrasten tussen arm en rijk in de Britse samenleving te visualiseren. Het meest innovatief was Brandt echter in zijn fotografische experimenten met naakten. Deze foto’s hebben een grote symbolische betekenis, veelal gerelateerd aan elementen uit de psychoanalyse en het surrealisme.

Denk aan sterke lichtcontrasten en ontsnappingssymbolen zoals schilderijen, spiegels en deuren en ramen. Sterk vernieuwend was ook zijn gebruik van een groothoeklens, waarmee hij het naakt een nieuwe vorm en perspectief gaf. In zijn landschapsfotografie combineerde hij natuur en industrie en nam hij afstand van alles wat pittoresk was. Brandt creëerde een somber beeld van het Verenigd Koninkrijk, waar niet de natuur, maar de regen en mist en huizen en fabrieken op de voorgrond traden. De tentoonstelling laat zien dat ‘het sinistere’ in al het werk van Bill Brandt aanwezig is, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan zijn fotojournalistieke werk en de drie genres van zijn vrije werk: naakt, portret en landschap.

Over Bill Brandt

Hermann Wilhelm Brandt (1904-1983) werd in Duitsland geboren als zoon van een Britse vader en een Duitse moeder. In 1931 verhuisde hij naar Engeland, waar hij in eerste instantie bekend werd door zijn foto’s van diverse lagen van de Britse samenleving. Later maakte hij vervormde naakten, portretten van bekende kunstenaars en landschappen. Zijn werken tonen een grote sociale betrokkenheid en hebben een sterke poëtische kracht. Zijn landschappen en naakten zijn dynamisch en sterk, vaak met gebruik van groothoeklens om een vervormde compositie te creëren. Bill Brandt wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste Britse fotografen van de twintigste eeuw.

De tentoonstelling is georganiseerd door Fundación MAPFRE in samenwerking met Foam.
De tentoonstelling is gecureerd door Ramón Esparza van Fundación MAPFRE in nauwe samenwerking met Foam.

https://www.foam.org/

Datum:
18 februari 2022 / 18 mei 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0