Binckhorst documentaireserie fase 3 (2018-2021)

Binckhorst documentaireserie fase 3 (2018-2021)

De Binckhorst staat aan de vooravond van een grote verandering. De aanleg van de Rotterdamsebaan is mede aanjager in de transitie van industrie- en bedrijventerrein naar woon-werkgebied. Wat zijn de gevolgen voor de huidige bedrijven en wat drijft de nieuwkomers? Fase 3 in de documentaireserie, met authentieke filmportretten van de bewoners, laat zien hoe zij daarmee omgaan. De film gaat op 18 december in première tijdens het 4e ROOTS FILMFESTIVAL in Filmhuis Den Haag.

binckhorst is een documentaireserie die twaalf jaar lang de bedrijven en bewoners van het binnenstedelijk industrie- en bedrijventerrein de Binckhorst volgt. Hoe gaan de bewoners om met alle kleine en grote veranderingen binnen dit karakteristieke Haagse gebied. Traditie versus vooruitgang, identiteit versus progressie?

Transformatie van industrie naar wonen en werken

De Binckhorst wachtte al meer dan tien jaar op een metamorfose. De gemeente Den Haag had grootse plannen met de Binckhorst. Het masterplan uit 2006 met 7000 woningen, 200.000 m2 kantoorruimte en een groot stadspark bleek veel te ambitieus. Mede door de economische crisis trokken de projectontwikkelaars zich terug en werd het plan afgeblazen. Vanaf 2011 zette de gemeente Den Haag in op organische groei. De aanleg van de Rotterdamsebaan was wel een vaststaand feit. Inmiddels is particulier initiatief mede de oorzaak van diverse ontwikkelingen. De Binckhorst transformeert langzamerhand van karakteristiek industrie- en bedrijventerrein naar een woon- en werkgebied. Ook is de Binckhorst een pilotproject voor de nieuwe omgevingswet waar participatie een grote rol zou moeten hebben, maar hoe werkt dat dan in de praktijk?

Jero, Maison Kelder, de Asfalt Centrale en Jachtwerf de Haas

De Binckhorst zit vol verhalen. Verscholen achter de façade van een betonnen prefab loods uit de jaren 50 bevindt zich papierwarenfabriek Jero. De banketbakkerij van Maison Kelder in de Junostraat werd destijds zelfs speciaal voor die functie gebouwd. De Haagse Asfalt Centrale maakte er asfalt en Jachtwerf de Haas zit er al sinds mensenheugenis. Haagse ondernemers die dag in, dag uit onvermoeibaar werken aan het in stand houden van hun bedrijf. Terwijl alles om hen heen verandert, doen ze wat ze al generaties lang doen: papierwaren produceren, hazelnoottaarten bakken, boten onderhouden en praatjes maken met hun klanten.

Nieuwe bewoners

Daarnaast zijn er de nieuwe bewoners op Binckeiland en Maanplein. De kluskavel- bewoner die zijn eigen woon- werkruimte afbouwde heeft de Binckhorst inmiddels alweer verlaten. Hoe vergaat het de bedrijven tijdens de ontwikkelingen? Houden ze stand of geven ze op? Hoe vinden de nieuwe bewoners hun weg? De Binckhorst zal altijd blijven bestaan. De vraag is alleen: in welke vorm?

De bedenkers en de makers

Wilma Marijnissen, theatervormgever en beeldend kunstenaar en Marsel Loermans, fotograaf en filmmaker, zijn de bedenkers, initiatiefnemers en makers van de driedelige documentaireserie binckhorst.
Marijnissen, opgegroeid op de Binckhorst, kwam na de plannen van 2006 in actie om de authenticiteit van de Binckhorst te behouden en om de kleine (familie)bedrijfjes te ondersteunen.

Loermans was als fotograaf altijd al gefascineerd door de rafelranden en de schoonheid van het ongeregelde. Beiden waren ruimschoots aanwezig op de Binckhorst.
Het idee van een documentaireserie was snel geboren. Fase 1 en fase 2 van de serie zijn in 2014 en 2017 onder grote belangstelling in première gegaan en daarna uitgezonden door TV- West

trailer binckhorst fase 3 on Vimeo

De documentaireserie binckhorst wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag, Prins Bernhard Cultuur Fonds, BPD Cultuurfonds, Fonds 1818 en Stichting Luis in de Pels.

www.binckhorstdefilm.nl
www.filmhuisdenhaag.nl

Datum:
3 december 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0