Binnenhof Inside Out

Zeven van de meer dan dertig ingezonden concepten van de Haagse design contest Binnenhof InsideOut, worden momenteel geëxposeerd in het Atrium Den Haag.

De design contest is een initiatief van FaberExposize dat als doel heeft om Nederlands designtalent in de schijnwerpers te zetten. De wedstrijd had als opdracht het maken van een ontwerp of idee dat bijdraagt aan een aantrekkelijke Haagse Binnenstad gedurende de periode dat het Binnenhof wordt gerenoveerd, met aandacht voor de geschiedenis van onze parlementaire democratie.
De inzendingen zijn afkomstig van professionele designers (van architecten tot grafisch vormgevers) en studenten die een opleiding volgen voor een creatief beroep.

Binnentoren 

Geëxposeerd in de categorie professionals worden: ‘Reflectie’ van Rob Minderman en Christiaan Jansen (Kubik Amsterdam), ‘Binnenhofstebuiten’ van Margit van Schaik, Jesper Baltussen (Baltussen van Schaik) en Max van der Westerlaken (werkzaam bij Rapp+Rapp Architecten), ‘Stork Walk’ van Edwin Scheepens en Janneke Verhagen (Studio Zuid Eindhoven) en ‘Zicht op het Constructietheater’ van Frans van Ditzhuijzen en Thijs van Dalen (Studio Bureau Rotterdam). 

Categorie studenten: ‘Binnentoren’ van Lute Biesheuvel, Thomas Edes en Aditya Parulekar (TU Delft), ‘Poché’ van Rick Abelen (TH Eindhoven) en ‘BinnensteBuitenhof’ van Niels van Katwijk, Jill Postma, Kelsey Huis in ’t Veld, Chantal van Rossum en Lute Duvekot (InHolland Rotterdam/Den Haag).

Jury 

Tijdens afgelopen Dutch Design Week in Eindhoven, werden op zaterdag 20 oktober de prijzen bekend gemaakt en uitgereikt. 

Het is nog niet bekend of de ontwerpen ook gerealiseerd worden. Dit wordt de komende tijd door het Kernteam Omgeving nader bekeken. Hierin zitten vertegenwoordigers van de binnenstad, culturele en toeristische sector, gemeente Den Haag en het Rijksvastgoedbedrijf. Zij hebben de taak om een omgevingsprogramma te realiseren. Zij beoordelen de ingebrachte ontwerpen onder meer op aantrekkelijkheid en uitvoerbaarheid en geven advies aan het Rijksvastgoedbedrijf en gemeente. 

De jury onder leiding van Hedy d’Ancona, was naast deskundigen uit de wereld van kunst en design: Mary Hessing, Nynke Tynagel, Martijn Paulen en Erwin Olaf, samengesteld uit vertegenwoordigers van meerdere instanties die vanuit verschillende invalshoeken een belang hebben bij een aantrekkelijk Den Haag: Marco Esser (directeur Den Haag Marketing Bureau), Michiel Middendorf (general manager World Forum The Hague) en Conrad van Tiggelen (directeur marketing NBTC). Eric Verkerk nam namens de initiatiefnemer deel aan de jurering.

800 jaar democratie 

De jury beoordeelde de inzendingen als uiterst gevarieerd, zonder waarneembare trend. Zo is de bouw van een kolossale toren voorgesteld van waaruit -op het Binnenhof kijkend- de renovatie op de voet gevolgd kan worden. Tot een spel dat door bezoekers gespeeld wordt in de gehele stad en waarbij zeer uiteenlopende partijen met belangen in Den Haag betrokken kunnen worden. Daarnaast waren er ook sterk commercieel georiënteerde concepten die voorbijgaan aan een onderdeel van de opdracht: ‘laat zien wat 800 jaar democratie betekent’. Natuurlijk ontbreken ook inzendingen geënt op moderne technologie en gebruikmakend van beeldschermcommunicatie niet. 

Lees alles over het initiatief, de opdracht, juryleden en prijzen op www.binnenhofinsideout.nl 

https://binnenhofinsideout.nl/nieuws/

Datum:
18 december 2018 / 4 januari 2019
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0