Binnenste Buitenland in Museum Het Valkhof

Binnenste Buitenland in Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof nodigt je uit het mooie weidse landschap ten oosten van het museum te ontdekken met een bijzondere expositie binnen en een aansluitende wandeling buiten. De expositie ‘Binnenste Buitenland’, met prachtig uitzicht over de Waal, laat zien hoe negentiende-eeuwse kunstenaars het magnifieke poldergebied en de markante hoogteverschillen in beeld brachten. Trek de wandelschoenen aan, ga op pad en ervaar aan de hand van de speciale route het landschap. Passeer de uitkijkpunten van de kunstenaars en vergelijk de punten met oude foto’s in de route. 

Binnenste Buitenland

Ten oosten van Museum Het Valkhof komen twee landschapstypen samen: een vlak poldergebied en karakteristieke hoogteverschillen die on-Nederlands aandoen. Dit landschap werd in de 19e eeuw ontdekt door kunstenaars. Beek en Ubbergen werden geliefde reisdoelen voor schilders en tekenaars uit heel Nederland. In de omgeving waren tal van ‘romantische’ motieven te vinden: oude watermolens, vervallen boerderijtjes en eenvoudige kerkjes. Hoewel het te ver gaat om te spreken
van een kunstenaarskolonie waren er in de periode 1810–1860 rond de honderd kunstenaars actief. Sommigen, zoals B.C. Koekkoek vestigden zich er voor langer, anderen logeerden er een enkele dag. Het leverde Museum Het Valkhof uiteindelijk een aantal prachtige werken op die nu verenigd zijn in de expositie ‘Binnenste Buitenland’.

Trek je wandelschoenen aan

Het on-Nederlandse landschap is nog steeds in trek bij wandelaars en natuurliefhebbers. De groene omgeving is een mooie ontsnapping aan de drukke stad, zeker nu we met velen vakantie vieren in eigen land. Trek je wandelschoenen aan, loop de uitgezette route en geniet van de plekken die de kunstenaars al in de 19e eeuw hebben vastgelegd. Het startpunt is bij Museum Het Valkhof. Binnen, op de galerij, met een prachtig uitzicht over de Waal, kun je de geschilderde landschappen bewonderen van de plekken die je op de wandelkaart zult passeren. Ga op pad met de wandelroute die je bij de balie ontvangt, of scan de QR code in het museum en volg de route via je mobiel. Laat je tijdens het wandelen terugvoeren naar de 19e eeuw aan de hand van de schilderijen en oude foto’s.

* Je ontvangt de route op vertoon van een geldig entreebewijs.

* De uitgestippelde wandelroute is ongeveer 9 km.

* Update 12-08: Het voetveer bij Persingen, ook onderdeel van de Binnenste Buitenland-route, doet het niet altijd naar behoren. Houd hier rekening mee! 

Afbeeldingen

1) Gezicht op de Ooijpolder vanaf de Holleweg bij Berg en Dal, ca. 1860. Willem Carel Nakken (Den Haag 1835 – Rijswijk 1926). Collectie Museum Het Valkhof, 2) Gezicht op Beek met het Kastanjewoud. Barend Cornelis Koekkoek (Middelburg 1803 – Kleef 1862). Collectie Museum Het Valkhof, particulier bruikleen, 3) Gezicht op Nijmegen, de Waal en de Ooij, vanaf de heuvelrand ten oosten van Nijmegen, ca. 1860. Willem Carel Nakken, (Den Haag 1835 – Rijswijk 1926), Collectie Museum Het Valkhof.  

 https://tentoonstellingen.museumhetvalkhof.nl/

Datum:
7 augustus 2020 / 1 november 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0