Boekpresentatie Siberian Exiles deel 1 & deel 3 - Claudia Heinermann

Boekpresentatie Siberian Exiles deel 1 & deel 3, Claudia Heinermann

Op zaterdag 28 mei vindt in het Nederlands Fotomuseum de boekpresentatie van Siberian Exiles deel 1 en 3 van Claudia Heinermann plaats. Tijdens de boekpresentatie zullen naast Claudia meerdere sprekers aan het woord komen. Waaronder Frits Gierstberg (curator Nederlands Fotomuseum) en Vidmantas Purlys (Litouwse Ambassadeur). Ook zal Laura Starink (Slavist, journalist en schrijfster) in gesprek gaan met eregast Irena Valaitytė, zij is één van de overlevenden die door Claudia werd geïnterviewd tijdens het schrijven van haar boek.

Over Siberian Exiles     

Siberian Exiles is een trilogie over de deportaties vanuit de Baltische staten naar Siberië onder het Sovjetregime. Terwijl mensen in West-Europa na het einde van de Tweede Wereldoorlog de bevrijding vierden, begon voor de inwoners van de Baltische staten een nieuw duister hoofdstuk. Ze kregen te maken met de Sovjetbezetting, massale deportaties, executies en repressie - collectieve trauma's die diepe littekens bij de bevolking achter gelaten hebben. In de trilogie vertellen ooggetuigen over de deportatie van vrouwen en kinderen naar afgelegen gebieden in Siberië, de Goelagkampen, het georganiseerde verzet tegen de bezetter en over het begin van de koude oorlog.. 

Er is nooit iemand veroordeeld voor de misdaden tegen de menselijkheid die door de Sovjets zijn begaan en archieven blijven gesloten voor historici. Voor Claudia Heinermann was dit de motivatie om aan deze trilogie te beginnen. Ze vind het belangrijk dat de verhalen, die achter het IJzeren Gordijn voor ons verborgen bleven, gehoord en bewaard worden, zodat ze bij kunnen dragen aan een correcte geschiedschrijving.

Siberian Exiles Deel 1 

Siberian Exiles Deel 1 richt zich op de ervaringen van zes Litouwse overlevenden die als kinderen naar de Laptevzee boven de poolcirkel gedeporteerd werden. In 1941 werden hun families naar de Altaj gedeporteerd en in 1942 werden ze, samen met drieduizend andere Litouwers, verplaatst naar de delta van de rivier de Lena. De Litouwse dwangarbeiders hadden de taak boven de poolcirkel een visindustrie op te zetten. Dat was een absurde opdracht: mensen werden gedumpt zonder huisvesting, beschermende kleding, voedsel of technische hulpmiddelen. Tijdens sneeuwstormen dienden ze met blote handen hun eigen hutten te bouwen. Kleine kinderen hadden vaak als taak het vuur brandend te houden en drijfhout te verzamelen. De oudere kinderen werden in kinderbrigades te werk gesteld. De ballingen leden honger en kregen scheurbuik en andere ziektes. Voor velen werd het een doodvonnis.

Siberian Exiles Deel 3  

Siberian Exiles Deel 3 is gebaseerd op het verhaal van Marju, een Estse gedeporteerde, die in 1953 getuige was van de ontploffing van de eerste waterstofbom. In 1945 werd Marju's vader gearresteerd en naar een Goelagkamp in Kazachstan gestuurd. Marju en haar moeder kwamen terecht bij een kolchoz in Zuid-Siberië aan de grens met Kazachstan. Op de uitgestrekte steppe werden ze tewerkgesteld als landarbeiders. In 1953 ontplofte daar de eerste waterstofbom. Claudia Heinermann reisde naar Kazachstan op zoek naar sporen van de Goelagkampen waar Marju's vader en andere Baltische staatsburgers gevangen zaten, en om de geschiedenis van de nucleaire testlocatie in Semipalatinsk te ontdekken. Ze wilde weten of er een verband was tussen het Goelag-systeem en het Russische atoomproject dat het begin van de Koude Oorlog inluidde. Claudia sprak met diverse ooggetuigen die in hun jeugd de paddenstoelwolken hadden zien opkomen en de aarde hadden zien trillen.

Het gehele project Siberian Exiles (Part 1-3) zal vanaf 21 januari 2023 in het Nederlands Fotomuseum Rotterdam tentoongesteld worden.

Kijk voor meer informatie over Siberian Exiles op siberianexiles.com

Claudia Heinermann (1967) is een documentair fotografe, die voornamelijk aan lang lopende fotoprojecten werkt. De onderwerpen zijn veelal gerelateerd aan de gevolgen van voorbij gewapend conflict en de hedendaagse geschiedenis. Haar werk is in verschillende collecties opgenomen collecties opgenomen en diverse Musea als ook op fotofestivals getoond.
Claudia Heinermann heeft tot op heden 6 fotoboeken gepubliceerd, waaronder haar prijswinnende fotoboek ‘Wolfskinder A Post-War Story’ (2015). Siberian Exelies deel 1 won de Zilveren Medaille Deutscher Fotobuchpreis en werd in 2021 genomineerd voor het beste Nederlandse Fotoboek.

Irena Valaitytė (1928) is een van de ooggetuigen die Claudia Heinermann voor haar boek uitgebreid interviewde. Irena was 13 jaar oud toen zij met haar familie in 1941 vanuit Litouwen naar Siberië gedeporteerd werd. Haar vader werd naar een Goelag kamp gestuurd en zij werd met haar moeder en broer naar het Altaj en later naar de Laptevzee boven de poolcirkel gedeporteerd. Irena komt speciaal voor de boekpresentatie vanuit Litouwen om met Laura Starink in gesprek te gaan over haar herinneringen aan haar deportatie en terugkomst naar Litouwen. 

28 mei vanaf 17.00 uur in het Nederlands Fotomuseum

Afbeeldingen

1) Titel: Siberian Exiles Part 1 – Lithuania - Siberian Exiles Part 3 - The story of Marju and the legacy of the Atomic Gulag, 2) Claudia Heinermann, 3) Irena Valaitytė   

https://www.nederlandsfotomuseum.nl/

Datum:
28 mei 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0