BOEM PAUKESLAG: BEZETTE STAD x 5 | Van Ostaijen

BOEM PAUKESLAG: BEZETTE STAD x 5   | Van Ostaijen

Vijf jonge kunstenaars nemen op een frisse, eigentijdse manier de dichtbundel 'Bezette Stad' onder handen. Het vertrekpunt is onze collectie met onder andere drukproeven en brieven van Paul van Ostaijen. Het eindpunt: een reizende multimediale installatie.

De reizende installatie Boem Paukeslag spoort jongeren aan om na te denken over thema’s uit de dichtbundel die vandaag nog steeds relevant zijn, zoals stedelijkheid, oorlog, beeldvorming, taal en kunst. Maar ze inspireert ook tot kritisch kijken naar hun omgeving, om hier inspiratie uit te halen en er creatieve uitingen aan te geven. Net zoals van Ostaijen deed met de iconische dichtbundel Bezette Stad.

Vijf jonge kunstenaars

Jens Meijen  - Maakt soundscapes en een gedicht

Dichter Jens Meijen raakte gefascineerd door het spel van taal van Van Ostaijen, en vooral de manier waarop hij verschillende aspecten van de realiteit in zijn poëzie vervat. Meijen trok op pad met een recorder en probeerde de sfeer uit de bundel naar het heden te halen. De constante dreiging van bommen, de verlatenheid van de stad, maar ook de hoop op een nieuw leven na de oorlog. Als een soundtrack bij deze expo brengen de soundscapes de bundel tot leven.

jensmeijen.be // Instagram // Facebook

Lisette Ma Neza en Maja Ajmia Yde Zellama – Schreven brieven en maken een audiovisueel kunstwerk

Slam poet en audiovisueel kunstenaar Lisette Ma Neza en regisseuse Maja Ajmia Yde Zellama schreven, gescheiden door corona, vanuit respectievelijk Breda en Brussel brieven naar elkaar: over hun vriendschap, Bezette stad, over wat kunst voor hen betekent. Dit verwerken ze in hun visueel gedicht Prends soin de toi... want wat zeg je anders in tijden van corona.

Lisette Ma Neza: Instagram // Facebook

Maja Ajmia Yde Zellama: Vimeo // Instagram // Facebook

Shamisa Debroey – Maakt zeefdrukposters

Geboeid door het spel van woord en beeld ging illustratrice Shamisa Debroey aan de slag met de gedichten Opdracht aan Meneer ZoënzoEenzame Stad en Music Hall 1 en 2. In haar zeefdrukken brengt ze opnieuw woord en beeld samen.

shamisadebroey.com // Instagram // Youtube

Younes van den Broeck aka Spitler – maakt kunstwerken op doek

Slam-poet en beeldend kunstenaar Younes van den Broeck aka Spitler haalde inspiratie uit de beeldende beschrijvingen van Van Ostaijen in Verlaten forten en Boem Paukeslag. In zijn schilderijen maakt hij een beeldvertaling van deze gedichten.

Instagram // Facebook

Wist je dat... de jonge makers Lisette, Maja, Shamisa en Younes eerder al aan de slag gingen met het werk van Paul van Ostaijen in het project Besmette Stad

Praktisch

De installatie reist een jaar lang, van eind maart 2021 tot november 2022, door België en Nederland. Alle locaties zijn nog niet gekend, maar dit staat al vast:

Wil je de expo graag bij jou op school, in de bib of in het cc? Na het feestjaar kan je de expo op vraag uitlenen. Stuur hiervoor een mailtje naar letterenhuis@antwerpen.be

Antwerpen ademt dit jaar Paul van Ostaijen.
Vind het uitgebreide programma op www.vanostaijenleeft.be.

https://www.letterenhuis.be/    

 

Datum:
31 maart 2021 / 30 november 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0