Breda Photo 2022, jubileumeditie

Breda Photo 2022, jubileumeditie

Van 8 september t/m 23 oktober 2022 vindt in Breda de tiende editie plaats van het tweejaarlijkse BredaPhoto Festival, de grootste fototentoonstelling in de Benelux.

Met als titel 'Theatre of Dreams' gaat deze editie over hoop, verandering en voorstellen voor een nieuwe kijk op de wereld. Verspreid door de stad Breda is zeven weken lang op ruim vijftien bijzondere binnen- en buitenlocaties nieuw werk te zien van meer dan 60 internationale fotografen uit 28 verschillende landen, zowel gevestigde namen als opkomende talenten. Het festival toont een breed scala aan lens-based werk: van interdisciplinaire installaties en videowerken tot vintage prints uit bijzondere archieven en documentairefotografie.

Internationaal team

Theatre of Dreams is samengesteld door een nieuw team van internationale curatoren. Onder leiding van directeur Fleur van Muiswinkel voegen Denise Camargo uit Brazilië, Tanvi Mishra uit India en Mohamed Somji, geboren in Tanzania maar wonend en werkend in de Emiraten, zich bij Reinout van den Bergh, curator van BredaPhoto sinds 2006.

Newsha Tavakolian gastcurator Grote Kerk Breda

In de Grote Kerk gelegen in het hart van Breda maakt gastcurator en Magnum fotograaf Newsha Tavakolian de persoonlijke tentoonstelling Space to Breathe waarin ze de dialoog aangaat met 16 fotografen die in haar vroege carrière een belangrijke rol hebben gespeeld, haar hebben geïnspireerd of haar werk in een ander perspectief hebben geplaatst.

Line-up BredaPhoto 2022 - Theatre of Dreams

Abbas Attar / Ahndraya Parlato & Gregory Halpern / Aishwarya Arumbakkam / Alexandra Polina / Alexey Shlyk / Annegien van Doorn / Arguiñe Escandón & Yann Gross / Carlijne de Wit / Daan Zuijderwijk & Maaike Vergouwe / Eelco Brand / Eva Kreuger / Felipe Romero Beltrán / Franciska Legát / Gabriella N. Báez / Ghazaleh Rezaei / Grupo Ewé / Hans van der Meer / Hedieh Ahmadi / Hind Meddeb / Ilana Bar / Ilmari Pylvänäinen / Ilse Wolf / Irina Rozovsky / Ivan Tomasevic / Joel Sternfeld / Kevin Osepa / Khalik Allah / Koen Hauser / Léonard Pongo / Lola Keyezua / Maen Hammad / Marc Ohrem-Leclef / Martín Weber / Mengwen Cao / Merri Mkrtchian / Moara Tupinambá / Natacha de Mahieu / Nele Bogaerts / Nepal Picture Library / Newsha Tavakolian / Nida Mehboob / Noor Boiten / Nooshin Shafiee / Parastoo Ebneali / Pouya Parsamagham / Quinten Vermeulen / Ragna Arndt-Marić / Rajyashri Goody / Ranita Roy / Rehab Eldalil / Saba Alizadeh / Sara Hornig / Siavash Eydani / Tanya Habjouqa / Tim Hetherington / Uma Bista / Yael Martínez / Zainab

Diverse line-ups

Dankzij het internationale team van curatoren kan het publiek werk van vele voor hen nog onbekende fotografen uit de gehele wereld ontdekken. Zoals Felipe Romero Beltrán uit Colombia die zich richt op jonge Marokkaanse migranten in Spanje en hoe hun leven wordt beheerst door het bureaucratische systeem van de immigratiewet. Kunstenaarsgroep Grupo Ewé uit Brazilië wil met speelse en dynamische dansvideos, zoals Bori, een dialoog op gang brengen over een toekomst zonder racisme en religieuze onverdraagzaamheid. Fotograaf en filmmaker Nida Mehboob uit Pakistan noemt zichzelf een voorstander van ‘pleasure activism’ en biedt met haar film How I like it een zeldzaam inkijkje in de geheime intieme ervaringen van Pakistaanse vrouwen. Rajyashri Goody uit India en momenteel werkzaam als artist-in-residence aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, verbeeldt via fotografie, sculpturen en poëzie alledaagse machtsstructuren en verzet binnen de Dalit-gemeenschap in India. Martín Weber uit Argentinië portretteert inwoners van verschillende Latijns Amerikaanse landen letterlijk met hun dromen over de toekomst door hen te vragen dit op een krijtbord te schrijven en voor de camera te tonen. Rehab Eldalil keert terug naar de bedoeïenengemeenschap van St. Catherine waar zij opgegroeid is, in de Zuid-Sinaï, Egypte. Met haar werk hoopt ze een brug te slaan tussen hen en het westerse publiek, dat de bedoeïenen en vele andere inheemse gemeenschappen te lang door een lens van exotisme heeft gezien.

Jubileumeditie

Om de jubileumeditie van het festival te vieren heeft BredaPhoto enkele oud-deelnemers opnieuw uitgenodigd. Yann Gross & Arguiñe Escandón gingen op onderzoek in de Amazone en bouwen met hun werk Aya een brug tussen het heden en verleden door historische afbeeldingen te combineren met persoonlijke, zintuiglijke foto’s die zij ontwikkelen met behulp van ter plekke gevonden organisch materiaal. Irina Rozovsky, een Russisch-Amerikaanse fotograaf, toont In Plain Air, een lyrisch portret van de bezoekers van Brooklyns Prospect Park in New York die willen ontsnappen aan de herrie van de stad. De serie Plastic Age van Alexey Schlyk biedt op humoristische en satirische wijze mogelijke oplossingen voor het plastic probleem. Oud deelnemers Koen Hauser, Lola Keyezua en Eelco Brand maakten speciaal voor BredaPhoto 2022 nieuw werk.

Jong talent

Naast belangrijke internationale namen is BredaPhoto Festival bij uitstek een platform voor jong talent. BredaPhoto runt in samenwerking met negen verschillende Europese kunstacademies een talentontwikkelingsprogramma: het BredaPhoto International Talent Program (ITP). Via dit programma zijn negen academiestudenten geselecteerd om hun werk zij aan zij met de andere deelnemende kunstenaars op het festival te exposeren. Ook ondersteunt BredaPhoto drie alumni in hun verdere ontwikkeling als fotograaf via het tweejarig Support Program. Zij krijgen eveneens een plek op het festival. Tijdens Theatre of Dreams vindt bovendien het Residency Program plaats: zeven jonge fotografen zullen voor de duur van het festival in Breda verblijven en ondersteund met een op maat gemaakt supportprogramma werken aan hun individuele projecten. In het laatste weekend presenteren zij hun werk aan het publiek.

Bijzondere projecten

Fotograaf Ilse Wolf is in opdracht van BredaPhoto en Stichting Buddy to Buddy een project gestart met Bredaase nieuwkomers. Het eindresultaat Journey of my dreams is een coproductie geworden van Wolf en Youla (30), Heaven (20), Asieh (37), Mahmoud (64) en Islam (31) is te zien als onderdeel van het festival in de Foodhall.

Het kunstenaarskoppel Daan Zuijderwijk en Maaike Vergouwe strijkt met hun gezin in hun zelfgebouwde huis op wielen neer bij Backer en Rueb en creëert er tijdelijke plek, Nomadland, om in gesprek te gaan over andere manieren van leven en zowel hun leven als het vrije werk van Zuijderwijk te tonen.

Kevin Osepa

In nauwe samenwerking met de stichting Forhanna is er daarnaast bijzondere steun voor Kevin Osepa. Drie jaar lang hebben BredaPhoto en Forhanna hem ondersteund bij de ontwikkeling van zijn project Klof, Bario di Spiritu waarin hij het gezamenlijke slavernijverleden van Nederland en de Caraïben vanuit een alternatief perspectief belicht en daarmee bespreekbaar maakt. Osepa toont het project op BredaPhoto 2022 voor het eerst in zijn geheel. 

BredaPhoto Extended

Ter gelegenheid van BredaPhoto 2022 haken onder de titel BredaPhoto Extended verschillende culturele partners in de stad aan met een eigen programmering. Zo toont Club Solo nieuw werk van Wineke Gartz, Chassé Theater toont een nieuwe installatie van Annemijn Rijk, Graphic Matters presenteert het werk van Baroem en het Stedelijk Museum Breda organiseert in samenwerking met het Stadsarchief een historische tentoonstelling met het werk van Bredase stadsfotograaf Chabot. Daarnaast zijn er speciaal geselecteerde theatervoorstellingen en films te zien bij het Chassé Theater en Cinema en worden er bijzondere events georganiseerd door CrossArts, die aansluiten bij de thematiek van Theatre of Dreams.

Historisch en industrieel Breda als backdrop

Breda is al twintig jaar de thuisbasis van BredaPhoto. Deze editie zal er een groot deel van de tentoonstellingen te zien zijn in het industriële en creatieve gebied van de stad: de Belcrum. Traditioneel vormt ook het historische stadscentrum met locaties als de Grote Kerk, Chassé Park en de StadsGalerij een belangrijke festivalkern. Ook in het NS station, dat deze twee kernen aan weerszijden van het treinstation met elkaar verbindt, zijn verschillende tentoonstellingen te zien. Naast een scala aan lens-based werk kun je op BredaPhoto ook genieten van rondleidingen, interactieve workshops, een speurtocht voor kinderen, fietstours en artist talks.

https://bredaphoto.nl/

Datum:
8 september 2022 / 23 oktober 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0