Brouwer en kunstenaar steunen Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in tijden van COVID19 met ‘Spatium Spiritus’

Brouwer en kunstenaar steunen Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in tijden van COVID19 met ‘Spatium Spiritus’

De wereld is het afgelopen jaar onverwacht in een uitzonderlijke situatie terecht gekomen. Het leek op sommige momenten wel of hij helemaal tot stilstand was gekomen. Het beschermen van onze gezondheid en het mee helpen indammen van de verspreiding van COVID19 was daarbij steeds de prioriteit nr. 1.

Om het zorgsysteem niet te zien kapseizen werd de horeca in vele landen als een essentiële schakel beschouwd in de verschillende lockdownmaatregelen. Tijdens de sluiting van de horeca werd het – en is het in vele landen momenteel nog steeds – duidelijk dat de horeca veel meer is dan een plaats waar enkel gegeten en gedronken kan worden. Horeca vervult een verbindende rol binnen onze samenleving en staat in een directe relatie met toerisme, cultuur, recreatie, events en manifestaties. Naast haar maatschappelijke functie draagt de horeca ook bij tot het sociale, fysieke en mentale welzijn van de bevolking.

Signaal

Deze vaststelling wakkerde bij Karl Verhaeghe (van de gelijknamige brouwerij te Vichte) de ambitie aan om een positief signaal de wereld in te sturen. De brouwerijsector is namelijk ook rechtstreeks getroffen door de verplichte sluiting van het volledige ontspannings- en recreatieaanbod. Karl Verhaeghe besloot afgelopen zomer om zijn ondernemerschap, zin voor creativiteit en liefde voor de kunst te bundelen in een project dat de horeca- en de cultuursector een hart onder de riem zou steken in deze bizarre crisis. 

Hij nam contact op met de abstract kunstenaar Lode Laperre, die hij al ruim 30 jaar kent, en vroeg hem om een kunstwerk rond bier te maken. De beide heren waren het ook eens dat dit gezamenlijk initiatief niet enkel een symbolische waarde zou moeten genereren, maar ook een financiële bijdrage zou moeten opleveren voor de sectoren waarin zij beiden actief zijn.

Vierluik

Lode Laperre dook zijn atelier in en creëerde een vierluik, samengesteld uit vier afzonderlijke doeken. Elk luik vertegenwoordigt een van de basisingrediënten van bier, met name water, mout, hop en gist. De kunstenaar is daarbij vertrokken van microscopische opnames van de celstructuren van elk van deze ingrediënten en is deze vervolgens gaan overbrengen op doek in zijn eigen kenmerkende stijl. Het resultaat is verbluffend, zo getuigen ook enkele vooraanstaande recensenten uit binnen- en buitenland.

Lode Laperre gaf zijn werk de naam Spatium Spiritus. Lode Laperre: “De naam kwam bij me op tijdens het ontstaan van het schilderij” zegt Lode daarover. “De titel, uit het Latijn, betekent  letterlijk ‘ruimte voor de geest’ en alludeert op het feit dat zowel het nuttigen van een glas bier bij een goed gesprek als het beleven en bedrijven van kunst verruimend en verademend zijn voor de geest. ‘Spatium’ knipoogt tevens naar de ruimtes – of spatie – tussen de 4 aparte schilderijen die samen het kunstwerk vormen, terwijl ‘Spiritus’ ook verwijst naar bier als alcoholhoudende drank.”

Duchesse de Bourgogne

Om de symboliek van hun samenwerking nog verder te materialiseren besloten de initiatiefnemers om vier grote flessen (met elk een inhoud van 3 liter) te vullen met het iconische bier Duchesse de Bourgogne van de brouwerij Verhaeghe. Het label van elke fles is een reproductie van telkens een van de vier schilderijen van het 4-luik. Op de buitenzijde van elk van de houten koffers waarin deze exclusieve flessen worden verpakt, is het bijhorend origineel kunstwerk bevestigd.

De heer YUE TU uit China raakte meteen geïnspireerd door deze exclusieve set van vier flessen. Hij kocht het originele en unieke ‘beer meets art’ project  voor de prijs van 7.500 euro. De koper is zelf van opleiding grafisch vormgever, een liefhebber van abstracte kunst en gepassioneerd door Belgisch bier. In die rol is hij momenteel ook actief met de promotie van Duchesse de Bourgogne in China.

10 sets

Om de opbrengst te maximaliseren, worden er nog eens 10 sets (van telkens vier flessen) voorzien van een genummerde en gesigneerde reproductie van het kunstwerk. Deze worden aangeboden in verschillende landen (waaronder de VS, Singapore, Taiwan, België, enz.) via het verkoopnetwerk van Brouwerij Verhaeghe. Deze tweede verkoop loopt tot 15 januari 2021 en zal – op basis van de engagementen op vandaag – minstens nog eens 7.500 euro opleveren. De geïnteresseerden kopen niet enkel een unieke fles bier met een gelimiteerde en genummerde reproductie van een kunstwerk met een speciale fles bier er bij …

De totale opbrengst van dit initiatief zal worden geschonken aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ter ondersteuning van het onderzoek naar de bestrijding van COVID19.    

Fotografie Jacky Bostoen.

https://www.brouwerijverhaeghe.be/
http://www.lodelaperre.be/

 

Datum:
17 december 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0