Brueghel – De familiereünie | Noordbrabants Museum

Brueghel – De familiereünie | Noordbrabants Museum

Van Parijs tot Berlijn en Milaan tot Boston: wie de wereldberoemde werken van de schildersfamilie Brueghel van dichtbij wilde bewonderen, was lange tijd genoodzaakt af te reizen naar de grootste musea ter wereld.

Wás, inderdaad, want Het Noordbrabants Museum bundelt het beste van vijf generaties Brueghel in een unieke en ambitieuze verzameling van tachtig schilderijen en prenten. Voor het eerst samen onder één dak. Een familiereünie in Den Bosch!

Het succesgeheim van Brueghel

Ondernemend, innovatief en wereldberoemd: de familie Brueghel is een van de meest belangrijke families in de Westerse kunstgeschiedenis. De Brueghels maakten schilderijen die worden bewonderd om hun geestige composities, universele boodschappen en uitzonderlijk vakmanschap. De onderwerpen variëren van feestelijke bruiloften, bekende spreuken en verhalen uit de Bijbel tot ontzagwekkende landschappen en studies van dieren, insecten en bloemen.

Van generatie op generatie bleef het familiebedrijf een internationaal succes. In de tentoonstelling krijg je een kijkje in de keuken bij drie creatieve familiebedrijven. De vragen die we niet aan de Brueghels kunnen stellen, stellen we aan hen. Want hoe is het om als familie samen te leven én te werken?

Internationale topstukken

Voor het eerst in de geschiedenis zijn alle vijf generaties van de schildersfamilie nu verbonden in een tentoonstelling waarin alles aan bod komt. De sterke familiebanden, hun innovatieve denkwijze en natúúrlijk de kunst. Te zien zijn onder andere De bedelaars van Pieter Bruegel de Oude (uit Musée du Louvre in Paris), Bloemenvaas met juweel, munten en schelpen van Jan Brueghel de Oude (uit de Pinacoteca Ambrosiana in Milaan) en De dronkaard in de varkensstal geduwd van Pieter Bruegel de Oude (uit een particuliere collectie in New York).

Slow-looking

De intieme schaal, de buitengewone techniek en de overvloed aan miniatuurdetails in de werken van alle vijf generaties Brueghelkunstenaars vereisen een andere manier van kijken. Kleinschalige kunstwerken, zoals de juweelachtige schilderijen op koper van Jan Brueghel de Oude en Jan van Kessel de Oude die niet groter zijn dan een ansichtkaart, werden oorspronkelijk tentoongesteld en bekeken in een intieme omgeving, vaak naast andere kleine voorwerpen zoals munten, schelpen, insecten en juwelen. Kleine figuren in minutieus geschilderde scènes van boerenarbeid, feesten en het Brabantse landschap van Pieter Bruegel de Oude, Pieter Brueghel de Jonge en David Teniers de Jonge laten het oog van de kijker eindeloos dwalen. De tentoonstelling omarmt deze Bruegheliaanse modus door een langzamer tempo aan te moedigen en intieme ruimtes te bieden voor nauwkeurig kijken en overwegen.

Catalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met essays van Nadia Groeneveld-Baadj, conservator oude kunst bij Het Noordbrabants Museum, Arthur DiFuria, professor en chair of art history, Savannah College of Art and Design, Georgia, U.S.A., Sarah Moran, onafhankelijk wetenschapper Nederland, Christine Göttler, professor emeritus, Universität Bern, Zwitserland en Marlise Rijks, postdoctoraal onderzoeker, Universiteit Gent en assistent professor, Vrije Universiteit Brussel. Uitgever: WBooks, kosten: € 29,95.

Afbeeldingen

1) Pieter Bruegel de Oude, De bedelaars, 1568. Musée du Louvre, Parijs. Foto © RMN-Grand Palais (musée du Louvre) / Gérard Blot, 2) Jan Brueghel de Oude, Bloemstilleven met juweel, munten en schelpen, 1606. © Veneranda Biblioteca Ambrosiana / Mondadori Portfolio, 3) Pieter Bruegel de Oude, De ekster op de galg, 1568. Hessisches Landesmuseum, Darmstadt, 4) Jan Brueghel de Jonge, Allegorie op de schilderkunst, ca. 1625-1630. Foto Peter Cox. JK Art Foundation     

https://www.hetnoordbrabantsmuseum.nl/

Datum:
30 september 2023 / 7 januari 2024
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0