Chae Eun Rhee – schilderijen | Museum de Fundatie

Chae Eun Rhee – schilderijen | Museum de Fundatie

Haar monumentale schilderijen laadt Chae Eun Rhee (geboren in Seoul, Zuid-Korea) met een scala aan verschillende beelden. Het zijn assemblages waarin tijd, media en geschiedenis dwars door elkaar heen bewegen.

Omdat Rhee zo adembenemend goed schildert kost het wat tijd om de breuken en ongerijmdheden te ontwaren. Maar net op het moment dat de kijker het spel van de kunstenaar begint door te krijgen, ontvouwt zich een wervelende wereld van associaties waarin alles met elkaar verbonden lijkt te zijn.

Alternatief scenario voor de perceptie 

Kunstcriticus Hans den Hartog Jager zegt over haar werk: 'Chae Euns werk doet zo af en toe zelfs denken aan sommige westerse kunst van vóór de Verlichting en vóór de Renaissance, die werd opgebouwd volgens totaal andere, niet lineaire paradigma's van tijd en plaats dan de huidige 'Verlichte' wereld gewend is - maar juist als je je daarvoor openstelt ontstaat er, net als in het werk van Chae Eun, een verrassend fris en spannend en verleidelijk alternatief scenario voor de perceptie van onze wereld. Eeuwiger. Universeler.'

Chae Eun Rhee woont en werkt in Seoul en is artist-in-residence bij het Seoul Museum of Art. In 2020 was ze gast kunstenaar aan de Rijksakademie in Amsterdam. Ze studeerde aan de School of the Art Institute of Chicago. Haar werk bevindt zich in de collecties van National Museum of Modern and Contemporary Art, Art Bank Seoul en in privécollecties over de hele wereld. In 2021 maakte ze een werk in opdracht van het Centraal Museum Utrecht. In Nederland was het werk van Chae Eun Rhee voor het eerst te zien bij galerie EENWERK in Amsterdam.

Eind 2020 kocht Museum de Fundatie haar schilderij The Moment Your Smile Fades Away aan voor de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. 

Afbeeldingen

1) Chae Eun Rhee, The Moment Your Smile Fades Away, olieverf op linnen, 182 x 227.3 cm, 2019, foto: © Bau Photo, collectie Museum de Fundatie (provincie Overijssel), Zwolle en Heino/Wijhe     2) Chae Eun Rhee, A Song for the Unseen II, 2021, olieverf op linnen, 162 x 260 cm, foto: © B Studio, bruikleen van de kunstenaar, 3) Chae Eun Rhee, Spiegel Im Spiegel, olieverf op linnen, 163 x 259 cm, 2019, foto: © B Studio, collectie Maya Meijer-Bergmans - De Doornburgh Collectie    

https://www.museumdefundatie.nl/

Datum:
4 september 2021 / 5 december 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0