Charlotte Prodger met SaF05 | Stedelijk Museum Amsterdam

Charlotte Prodger met SaF05 | Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum presenteert de video-installatie SaF05 van Turner Prize winnaar Charlotte Prodger die wordt gezien als een van meest vooruitstrevende time-based media kunstenaars van dit moment. In haar werk verlegt zij de grenzen van time-based media, waarmee zij met de nieuwste filmtechnieken de kijker meesleept in een zintuigelijke ervaring.  

De video-installatie SaF05 werd eerder getoond tijdens de Venetië Biënnale in 2019 waar Prodger Schotland vertegenwoordigde en is mede-ontwikkeld in samenwerking met Stedelijk Museum presentatiepartner If I Can’t Dance, I Don't Want To Be Part Of Your Revolution. 

Diverse geografische locaties 

In SaF05 maakt Charlotte Prodger (Bournemouth, 1974) gebruik van meerdere brontypes – archiefmateriaal, onderzoek en dagboeken – en combineert opnames uit diverse geografische locaties (de Schotse Hooglanden, de Great Basin-woestijn (westelijke VS), de Okavango-delta (Botswana) en de Griekse Ionische Eilanden).  

SaF05 is vernoemd naar een zeldzame leeuwin met manen, die in het werk voorkomt als een teken van queer verbondenheid en verlangen. Dit dier was de laatste van meerdere gemaande leeuwinnen die in de Okavango-delta werden vastgelegd, waarmee Prodger kennismaakte via een database met gedragsobservaties en opnames met cameravallen door natuurbeheerders. 

Fascinatie voor opnameapparatuur 

SaF05 borduurt voort op de fascinatie met perspectief en de materialiteit van opnameapparatuur. De drone vormt een geluidsmotief dat in de soundtrack vermengd raakt met een doedelzak, de lokroep van een krekel, een saxofoon, een batterijalarm – onverwachte vergelijkingen in geluid tussen dier en mens, instrument en machine. 

In een autobiografische voice-over biedt Prodger een chronologie aan intieme gebaren en interpersoonlijke verbanden, van de puberteit tot heden. SaF05 is een meditatieve reflectie op soms ongrijpbare relaties die begrippen als intimiteit, seksualiteit en verwantschap zowel verbreden als vervagen. 

Speeltijden SaF05 

10:15 11:15 12:15 13:15 14:15 15:15 16:15 17:15 

https://www.stedelijk.nl/

Datum:
23 januari 2021 / 6 juli 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0