Christelijke Nationale School Amersfoort Open Monument van de Maand Juni 2016

Op zaterdag 25 juni is de  Christelijke Nationale School met de bijbel in Amersfoort het Open Monument van de Maand juni. Deze school, gebouwd in 1928 door architect B.W. Plooij, was tot 1979 in gebruik als school.

Het is een mooi voorbeeld van de stijl van de Amsterdamse School. In de periode 1916-1930 werd in Amsterdam veel ontworpen in een expressionistische architectuurstijl. Bekende architecten die veel ontwierpen voor de stad waren Michiel de Klerk en Piet Kramer. Omdat de meeste architecten werkten en woonden in Amsterdam, kreeg deze architectuurstijl de naam Amsterdamse School.

Lichtkoepel

Ook buiten Amsterdam werd naar deze architectuurtrend ontworpen. Zo ook door de Amersfoortse architect Bastiaan Willem Plooij (1890-1955). De Christelijke Nationale School (1928) kreeg herkenbare stijlelementen mee, zoals de halfronde erkers op de hoeken van het gebouw, de lichtkoepel op het dak en de uitstulpingen bij de hoofdingang.

Na zo’n 50 jaar dienst te hebben gedaan als school werd het pand in gebruik genomen als wijkgebouw. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd het een buurthuis, ‘De Roef’ en rond 2008 werd het een vrouw en Kind Centrum. Toen het pand in 2015 te koop stond hebben de huidige eigenaren besloten dat het een ideale plek was om te wonen en werken.

Restauratie

Momenteel wordt het pand dan ook bewoond en ondertussen gerestaureerd onder begeleiding van een architect van Hund Falk architecten.

Op zaterdag 25 juni 2016 is de School met de Bijbel gratis opengesteld voor het publiek van 10.00 tot 16.00 uur. Er vinden rondleidingen plaats waarbij de plannen voor de huidige verbouwing en restauratie te zien zullen zijn. Daarnaast is er voor de jeugd wat leuks te doen.

Adres: Van Assenraadstraat 2, 3814 BK Amersfoort

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0