Clandestien: het lichaam centraal | Cobra Museum

Clandestien: het lichaam centraal | Cobra Museum

In de fototentoonstelling Clandestien staat het menselijk lichaam centraal. Circa honderd zwart-witfoto’s tonen een uitgesproken liefde voor het lichaam in al zijn verschijningen: perfect, onvolmaakt, elegant, erotisch, zelfbewust of juist heel kwetsbaar. De werken zijn afkomstig uit de omvangrijke collectie van fotograaf en verzamelaar Pedro Slim (Beiroet, Libanon, 1950) en zijn voor het eerst in Nederland te zien.  

Clandestien toont fotografie van ongeveer 60 kunstenaars, waaronder Diane Arbus, Horst P. Horst, Arlene Gottfried, Graciela Iturbide, Robert Mapplethorpe, Diana Blok, Helmut Newton en Man Ray. Het gaat om originele afdrukken, hedendaagse prenten (o.a. zilver op gelatine, fotogravure), collages en fotomontages. Deze foto’s worden geplaatst in de context van het New York van de jaren ’70 – ’80, waar veel van deze foto’s zijn genomen.   

De fotocollectie van Pedro Slim neemt een unieke plek in binnen de fotografie. In 1985 begon Slim met het verzamelen van foto’s waarin het menselijk lichaam een centrale rol speelt. Met zijn collectie wijst Slim op de kracht van beelden en probeert hij de blauwdruk die voorschrijft wat vrouwelijk, mannelijk, androgyn of trans is, te transformeren en open te breken. De collectie van Pedro Slim bestaat uit meer dan 300 vintage prints en is zelden tentoongesteld.  

Ode aan diversiteit

De schoonheid van de foto’s ligt vooral in de persoonlijke expressie van de geportretteerde. De makers zoeken het buiten de geldende normen en schoonheidsidealen en doen een pleidooi om het lichaam in alle verschijningsvormen te waarderen. De foto’s zijn hiermee een ode aan diversiteit. Dit maakt ze ook voor vandaag de dag extra relevant.  

Drie thema’s

In de tentoonstelling staan drie thema’s centraal. Het eerste deel van de tentoonstelling draait om schoonheidsidealen van vroeger en nu. De foto’s tonen een diversiteit aan lichaamstypen en nodigen uit om waardeoordelen als ‘mooi’ en ‘lelijk’ te ontstijgen. Het tweede deel toont fotografie van mensen die leven aan de randen van de samenleving; veel van de vastgelegde taferelen zijn rauwe scenes uit het dagelijks leven. De bezoeker ziet sekswerk, drugsgebruik en onzedelijkheid. Achter de uitdagende blikken en houdingen gaan pijnlijke verhalen schuil. In het derde deel staan foto’s centraal van Arlene Gottfried (1960-2017). Gottfried was gespecialiseerd in straatfotografie. Ze legde het leven vast in de minder gegoede buurten van New York. Tot haar thema’s behoorden gospel, schizofrenie, de Puerto Ricaanse gemeenschap, en de vrouwen in haar familie. Pedro Slim bezit meer dan twintig originele afdrukken van Gottfried. Hij is hiermee de belangrijkste verzamelaar van haar werk.  

Over de verzamelaar

Fotograaf en verzamelaar Pedro Slim werd geboren in Beiroet, Libanon, in 1950. Hij studeerde architectuur en fotografie in Mexico en New York. Sinds het begin van de jaren negentig exposeert hij in diverse musea en galerieën. Zijn meest recente expositie vond plaats in 2017 in het Museo de Arte Moderno in Mexico-stad. Zijn passie voor fotografie bracht hem ertoe een verzameling te beginnen.  

 Waarschuwing: deze expositie bevat expliciete beelden en is minder geschikt voor een jong publiek. 

https://cobra-museum.nl/   

Datum:
16 oktober 2021 / 27 maart 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0