CODA maakt bunker Seyss-Inquart toegankelijk in Virtual Reality

CODA heeft in samenwerking met Erfgoed Gelderland en Stichting De Bunker van Seyss-Inquart een virtuele tour samengesteld door de bunker van Rijkscommissaris Seyss-Inquart. Op deze manier wordt de beladen plek toegankelijk gemaakt voor het onderwijs en belangstellenden.

In CODA VR Lab wordt u in Virtual Reality door een gids rondgeleid door de bunker zoals deze er in 1948 uitzag, toen de bunker werd opengesteld voor publiek.

Seyss-Inquart

Vanaf het najaar van 1944 tot het eind van de oorlog zetelde het hoogste gezag in bezet Nederland,  Rijkscommissaris Seyss-Inquart met zijn staf, zich aan de Loolaan 554 in Apeldoorn. Wanneer er gevaar dreigde verplaatsten zij zich naar de nabijgelegen bunker. Deze bunker is niet alleen een Rijksmonument, het is ook het enige monument in Apeldoorn dat dateert uit de oorlogsperiode.

In de eerste jaren na de oorlog stonden duizenden mensen in de rij om de schuilkelder, die in de stijl van de Rijkscommissaris ingericht was, te bezichtigen. Begin jaren ’50 ebde de belangstelling weg en gingen de deuren op slot. De bunker is sindsdien slechts bij zeldzame gelegenheden toegankelijk.

Virtual reality

Het is de eerste keer dat een bunker uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland wordt ontsloten via Virtual Reality. Deze techniek brengt vergeten erfgoed, of erfgoed dat niet (meer) toegankelijk is, weer tot leven. Door de bunker van Seyss-Inquart te vertalen naar Virtual Reality is het enige monument in Apeldoorn dat dateert uit de oorlogsperiode weer toegankelijk.

Onderwijs 

In het bijbehorende lesprogramma bezoeken leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs zowel CODA Archief, als CODA VR Lab. De objecten uit de CODA collectie, afkomstig uit de bunker en uit de Tweede Wereldoorlog in Apeldoorn, staan hierbij centraal. Daarnaast bezoeken en beleven ze de bunker in Virtual Reality.

Deze combinatie zorgt ervoor dat ze samenwerken, authentieke objecten zien en geholpen worden een beeld te vormen van hoe het er toen uitzag. Door hier met de leerlingen op te reflecteren en hen samen te laten werken met de beschikbare materialen, komt de geschiedenis dichterbij.

www.coda-apeldoorn.nl/seyss-inquart

 

Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0