CODA ontvangt 25.000 euro voor uitbreiding van de sieradencollectie

Het CODA Museum ontving woensdag een positieve beschikking: het Mondriaan Fonds heeft besloten de eerder ingediende aanvraag voor verdere uitbreiding van de sieradencollectie te honoreren met € 25.000.

Uit het adviesrapport: "De collectie van CODA maakt onderdeel uit van de Collectie Nederland en wordt ook als zodanig benaderd door het museum. De commissie waardeert de online en offline zichtbaarheid van het museum, inclusief het in 2015 gelanceerde Jewellery Platform en het ruimhartige bruikleenbeleid van het museum.”

Aanvragen

In afgelopen periode dienden diverse musea een aanvraag in bij het Mondriaan Fonds. Achttien musea hoorden eerder deze week dat hun aanvraag gehonoreerd is. Zij krijgen een bijdrage voor aankopen van beeldende kunst en/of vormgeving van na 1945. Deze bijdragen aan de collectieprogramma’s variëren van 25.000 tot 250.000 euro, voor een periode van één of twee jaar.

In totaal gaat het om 2,3 miljoen euro. Uit de ingediende plannen blijkt dat de musea verzamelen met de Collectie Nederland als uitgangspunt: alle kunst- en erfgoedobjecten in publiek bezit. Ook stemmen de musea hun collectie- en aankoopbeleid op elkaar af en voeren zij een ruimhartig bruikleenbeleid.

De programma’s die de samenhang tussen het verzamel- en presentatiebeleid, het belang voor de Collectie Nederland, de relatie tot de eigen collectie en de kwaliteit van het collectie- en presentatieplan het beste weerspiegelen, worden gehonoreerd. Om in aanmerking te komen moeten musea een eigen aankoopbudget van ten minste 50.000 euro per jaar hebben en een soepel bruikleenbeleid hanteren.

Profileren als sieradenmuseum

CODA directeur Carin Reinders: “Deze bijdrage van het Mondriaan Fonds betekent dat wij verder kunnen werken aan een stevige profilering van CODA als sieradenmuseum met inhoudelijke, kwalitatief hoogwaardige toevoegingen op de bestaande collectie. In het kader van het ontsluiten van de Collectie Nederland is dat niet alleen voor ons maar ook voor het publiek van groot belang.”

Het CODA Museum beschikt over een collectie moderne kunst, waaronder een omvangrijke collectie sieraden. Deze verzameling met werk van onder andere Onno Boekhoudt, Nicolaas Thuys, Chris Steenbergen, Emmy van Leersum en Gijs Bakker heeft zijn oorsprong in de jaren zestig van de vorige eeuw. Er wordt actief verzameld en de collectie groeit gestaag door aankopen, bruiklenen, schenkingen en legaten en is inmiddels de grootste museale collectie sieraden in Nederland.

Vanwege de uitstekende kwaliteit van het Nederlandse kunstvakonderwijs zijn veel objecten van Nederlandse makers opgenomen in de collectie. Daarnaast maken ook Europese, Amerikaanse en Aziatische kunstenaars onderdeel uit van de collectie. Het accent van de collectie ligt evenwel op het Noord-Europese kunstenaarssieraad.

Rijkscollectie sieraden

Tijdens het Museumcongres 2015 ontving CODA uit handen van minister Jet Bussemaker de Rijkscollectie sieraden. Deze omvat ruim 400 objecten en is in langdurige bruikleen gegeven aan CODA Museum met de intentie deze bruikleen op termijn om te zetten in een schenking. De collectie van het Rijk is een fantastische aanvulling op de bestaande collectie sieraden van CODA. Eerder dat jaar ontving CODA € 255.000 van de BankGiro Loterij voor een te verwerven collectie modesieraden en de verbouwing van de sieraadvitrine.

http://www.coda-apeldoorn.nl/museum/

Datum:
20 september 2017

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0