CODA presenteert expositie 3D printen: een dimensie in vakmanschap

CODA presenteert expositie 3D printen: een dimensie in vakmanschap  

De expositie 3D printen: een dimensie in vakmanschap combineert innovatie en ambacht. Met werk van kunstenaars en vormgevers en in CODA ExperienceLab vervaardigde stukken wordt aandacht besteed aan 3D printtechnologie als wezenlijk onderdeel van maakprocessen.  

Bezoekers ontdekken in de tentoonstelling de toepasbaarheid van deze technologie en hoe 3D printen de mogelijkheden in het vervaardigen en realiseren van kunst- en designobjecten verrijkt en vergroot. 3D printen geeft bijvoorbeeld meerwaarde aan het ontwerpproces, biedt de mogelijkheid om een unieke innovatieve toepassing te realiseren of een tegenbeweging te geven op massaproductie. 

Roos Meerman / Fillip Studios, Daan Veerman en Marlieke Wijnakker 

In de expositie zijn objecten te zien die gemaakt zijn met een 3D printer, naderhand bewerkt of ‘opgeblazen’ zijn of zelfs gemaakt zijn met een 3D printer die gemanipuleerd is om zo tot een eindproduct te komen.  

In de expositie wordt werk getoond van Roos Meerman / Fillip Studios, Daan Veerman en Marlieke Wijnakker. 3D printen: een dimensie in vakmanschap wordt geopend op zaterdag 21 mei om 14.30 uur met een rondleiding en verschillende demonstraties. Aanwezig zijn? Meld je dan aan via https://opening3dprinten.eventbrite.nl.  

Programma zaterdag 21 mei 2022, start om 14.30 uur 

  • Openingsmoment door CODA directeur Carin Reinders 
  • Rondleiding door de expositie + demonstratie verschillende 3D printers 
  • Afsluiting en borrel 

Deelnemende kunstenaars 

Aera Fabrica is een techniek die glasblazen, blaasvormen en 3D printen combineert, ontwikkeld door Roos Meerman (Fillip Studios) in 2014. Deze ontwikkeling startte als een experiment met het uitrekken van kunststof en groeide uit naar experimenten waarin werd onderzocht hoe kunststof kan worden opgeblazen als een ballon. Door een ballon te verhitten kan deze flexibel gemaakt worden en worden vervormd en door hem vervolgens af te koelen wordt de ballon weer hard. In tegenstelling tot de glasblaastechniek, bepaal je met de Aera Fabrica-techniek de vorm voorafgaand aan het opblaasproces. Hierdoor heb je geen mal nodig om de vormen op te blazen en heb je als ontwerper meer controle over de uiteindelijke vorm. www.fillipstudios.com   

Digital Craft onderzoekt de mogelijkheden die ontstaan wanneer een mens direct aan de slag gaat met een 3D printer zonder de computer als tussenpersoon. Zo wordt 3D printen een ambacht waarbij de mens de machine bedient in plaats van de computer. Om op deze manier met een 3D printer om te kunnen gaan, heeft Daan Veerman een bestaande 3D printer aangepast. Met deze printer kan hij de printkop in de hand nemen, waardoor hij er in drie dimensies mee kan schetsen. Er ontstaan zo verschillende nieuwe mogelijkheden voor structuren en texturen tijdens het maken van objecten, de 3D printer werkt namelijk niet langer in maar één dimensie. www.daanveerman.nl  

Marlieke Wijnakker (Vormvrij) richt zich vooral op texturen en daarmee een combinatie van zien en voelen. Met een opdracht die zij in 2013 kreeg viel zij voor de tactiele eigenschappen van keramiek. Omdat Vormvrij op dat moment al werkte met een 3D plastic printer ontstond het idee om dit met klei te proberen. Bij het printen van klei werk je twee kanten op met een ontwerp. “Soms vind ik de onverwachte binnenkant van een object nog mooier dan de bedachte buitenkant. Door de zwaartekracht en de plastische eigenschappen van klei ontstaan namelijk breiselachtige structuren, onregelmatige getuft tapijt-texturen en gedraaide sisal-spiraalvormen. Vaak lijkt het bijna textiel.” www.vormvrij.nl   

CODA ExperienceLab  

Met het ExperienceLab biedt CODA jong en oud, professionals uit de kunstensector, creators, geïnteresseerde bezoekers, studenten, leerlingen en het bedrijfsleven de mogelijkheid te ontdekken, maken en ontmoeten. CODA ExperienceLab bestaat uit een Showroom aan de museumzijde van CODA en verschillende innovatielabs in de Makerspace in CODA Centrale Bibliotheek. Met recycling-hubs in relatie tot fashion en plastic, een BiodesignLab, VR Lab en de mogelijkheid om met lasersnijders en 3D printers te werken. In GIGANT ontdek je ook het Digital Media Lab waar CODA en GIGANT gezamenlijk activiteiten organiseren op het gebied van creative coding, animatie, game design en digitaal vormgeven.   

Afbeeldingen

1) Aera Fabrica Roos Meerman, 2) Daan Veerman, 3) Marlieke Wijnakker in Klei magazine    

www.coda-apeldoorn.nl/experiencelab   
https://www.coda-apeldoorn.nl/

Datum:
21 mei 2022 / 20 november 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0